Afbeelding
Foto: Bij Jef

Vijf Texelse restaurants in prestigieuze Gault&Millau

Algemeen Eten & Drinken

TEXEL - Voor een relatief klein eiland heeft Texel een groot culinair aanbod.  En het mooie is: het culinaire aanbod op Texel wordt kwalitatief steeds beter. Dat bewijst wordt geleverd in de nieuwste editie van de toonaangevende restaurantgids Gault&Millau, waarin voor het eerst maar liefst vijf Texelse restaurants zijn opgenomen. Er valt dus heel wat te kiezen! 

De Nederlandse editie van de Gault&Millau van 2024 is begin februari gepresenteerd en telt dus vijf Texelse restaurants. Nel als de bekende Michelingids brengt Gault&Millau jaarlijks per land een nieuwe gids uit waarin zij restaurants beoordelen. Dit gebeurt niet met sterren, maar met punten. De puntentelling start bij 10 en eindigt bij 20 punten als de hoogst haalbare score.

BOSQ: veelbelovende nieuwkomer
Restaurant BOSQ van Robin en Marlies Koenen aan de Bakkenweg aan de rand van De Dennen is voor het eerst opgenomen in de gids en scoorde 12 van de maximaal 20 punten die uitgedeeld worden. Volgens de keurmeesters van Gault&Millau zorgt chef-kok Robin Koenen in BOSQ voor “eerlijke, ongekunstelde en prima gerechten met de juiste aandacht voor presentatie en samenstelling”. De keurmeesters voelden tijdens hun bezoek een ontspannen en aanstekelijke sfeer in het restaurant en was volgens hen de verdienste van gastvrouw Marlies Koenen. “De prijsstelling van zowel het eten als de wijnen is vriendelijk, nog een reden waarom we hier graag vertoeven. Prima nieuwkomer.”

Bij Jef
De andere Texelse vier restaurants in de Gault&Millau 2024 zijn Bij Jef in Den Hoorn, het Kook Atelier op Oost, ‘t Pakhuus in Oudeschild en het Oudeland in De Koog. Bij Jef prijkt met 17 van de 20 te behalen punten in de hoogste regionen van de ranglijst. De gids omschrijft chef-kok Jef Schuur als “bijna een activistische chef die het wad vereert door de ingrediënten ervan te sublimeren tot heerlijke eigentijdse en pure gerechten”. Terwijl Jef het liefst in zijn keuken blijft, is gastvrouw Nadine Mögling volgens de restaurantgids professioneel en hartelijk aanwezig in de zaak. “Ze kent de keuken van haar man door en door zodat ze bijna intuïtief wijnen combineert. Bij Jef is een essentieel en onmisbaar restaurant, niet enkel op Texel, maar in het Nederlandse gastronomische landschap.”

Kook Atelier Op Oost
Bij het Kook Atelier Op Oost van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel (14 punten) heeft de recente verbouwing volgens de Gault&Millau “een zeer fraai restaurant opgeleverd met een open, natuurlijke stijl, strakke lijnen en ronde accenten met veel licht en lucht”. Volgens de gids legt Joram Timmerman in alle uitingen de nadruk op duurzame en lokale producten. “Deze komen dan ook vrijwel zonder uitzondering terug op het bord.”

‘t Pakhuus in Oudeschild
‘t Pakhuus van Boy Schuiling en Felicia Siebert (14 punten) is volgens de gids een prima adres op de haven van Oudeschild. “Daar kan je altijd terecht voor wat je maar wil: menu, losse gerechten of simpel een salade. Veel vers lekkers uit Noordzee en Waddenzee zoals gebakken zeetong of zeevruchten.”

Oudeland in De Koog
Bij het Oudeland in De Koog (13 punten) waren de keurmeesters gecharmeerd van het ‘Dutch Cuisine’ principe van chef-kok Daan Kappert. “Hij geeft zijn ideeën vorm in een verrassingsmenu en een aantal bites zoals krokant gefrituurde schorseneren met maggimayonaise of een eitje van eigen kippen gevuld met flan van pompoen en crème fraîche en afgewerkt met aardappelkaantjes, bieslook en kaviaar.”

Eet smakelijk!
De vijf restaurants liggen mooi over het eiland verspreid. Maar naast deze toppers is er in vrijwel elk dorp wel één of meerdere restaurants te vinden waar je heerlijk kunt eten. en ook buiten de dorpen zijn er meerdere plekken waar je heerlijk kunt eten. Afhankelijk van waar je zin in hebt, is het culinaire aanbod ontzettend uitgebreid. Luxe dineren in een sterrenrestaurant of lekker uit eten aan het strand of de haven? Kies je voor de klassieke Franse keuken, Oosters of liever toch Nordic cuisine? Een snelle hap in een gezellig eetcafé of een pizza-to-go? Op Texel kan het allemaal. Er zijn maar weinig plekken waar je zo’n groot aanbod en diversiteit aan hoge kwaliteit eten vindt als op Texel. Voor iedereen en voor iedere beurs is hier wel een leuk restaurant, eetcafé of strandpaviljoen te vinden. 

Rest ons alleen nog maar om je te wijzen op www.gault-millau.nl waarop je alle uitgebreide recensies kunt teruglezen. Oh ja, en natuurlijk alvast een welgemeend: ‘Eet smakelijk!’. 

Afbeelding

Van onze partners