Bosq aan de Bakkenweg aan de rand van De Dennen.
Bosq aan de Bakkenweg aan de rand van De Dennen. Foto: Aangeleverd

Vijf Texelse restaurants in nieuwe Gault & Millau

Algemeen

Restaurant BOSQ van Robin en Marlies Koenen aan de Bakkenweg aan de rand van De Dennen is voor het eerst opgenomen in de toonaangevende restaurantgids Gault&Millau. De editie van 2024 is maandag gepresenteerd en daarin staan maar liefst vijf Texelse restaurants. BOSQ is de enige nieuwkomer van de Texelse delegatie in de Gault&Millau. Het restaurant kreeg 12 van de maximaal 20 punten die uitgedeeld worden.

Volgens de keurmeesters van de restaurantgids zorgt chef-kok Robin Koenen in BOSQ voor “eerlijke, ongekunstelde en prima gerechten met de juiste aandacht voor presentatie en samenstelling”. De keurmeesters voelden tijdens hun bezoek een ontspannen en aanstekelijke sfeer in het restaurant en was volgens hen de verdienste van gastvrouw Marlies Koenen. “De prijsstelling van zowel het eten als de wijnen is vriendelijk, nog een reden waarom we hier graag vertoeven. Prima nieuwkomer.”

De andere Texelse vier restaurants in de Gault&Millau 2024 zijn Bij Jef in Den Hoorn, het Kook Atelier op Oost, ‘t Pakhuus in Oudeschild en het Oudeland in De Koog. Bij Jef prijkt met 17 van de 20 te behalen punten in de hoogste regionen van de ranglijst. De gids omschrijft chef-kok Jef Schuur als “bijna een activistische chef die het wad vereert door de ingrediënten ervan te sublimeren tot heerlijke eigentijdse en pure gerechten”. Terwijl Jef het liefst in zijn keuken blijft, is gastvrouw Nadine Mögling volgens de restaurantgids professioneel en hartelijk aanwezig in de zaak. “Ze kent de keuken van haar man door en door zodat ze bijna intuïtief wijnen combineert. Bij Jef is een essentieel en onmisbaar restaurant, niet enkel op Texel, maar in het Nederlandse gastronomische landschap.”

Bij het Kook Atelier van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel (14 punten) heeft de recente verbouwing volgens de Gault&Millau “een zeer fraai restaurant opgeleverd met een open, natuurlijke stijl, strakke lijnen en ronde accenten met veel licht en lucht”. Volgens de gids legt Joram Timmerman in alle uitingen de nadruk op duurzame en lokale producten. “Deze komen dan ook vrijwel zonder uitzondering terug op het bord.”

t Pakhuus van Boy Schuiling en Felicia Siebert (14 punten) is volgens de gids een prima adres op de haven van Oudeschild. “Daar kan je altijd terecht voor wat je maar wil: menu, losse gerechten of simpel een salade. Veel vers lekkers uit Noordzee en Waddenzee zoals gebakken zeetong of zeevruchten.”

Bij het Oudeland in De Koog (13 punten) waren de keurmeesters gecharmeerd van het ‘Dutch Cuisine’ principe van chef-kok Daan Kappert. “Hij geeft zijn ideeën vorm in een verrassingsmenu en een aantal bites zoals krokant gefrituurde schorseneren met maggimayonaise of een eitje van eigen kippen gevuld met flan van pompoen en crème fraîche en afgewerkt met aardappelkaantjes, bieslook en kaviaar.” 

Alle recensies in de Gault&Millau 2024 zijn hier na te lezen.

Van onze partners