Op Oost op Oost.
Op Oost op Oost. Foto: Op Oost

Vier Texelse restaurants in Gault&Millau

Algemeen Eten & Drinken

Texel doet het goed in de nieuwe Gault&Millau van 2022. Dat er op Texel goed gegeten kan worden is weer eens bevestigd. Kijkend naar het aantal toprestaurants per vierkante kilometer is ons eiland zeker een contender voor de titel ‘meest culinaire locatie van Nederland’. De vier hieronder geroemde restaurants dragen daar zeker aan mee.

Kook Atelier op Oost van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel is nieuw in de ranglijsten van de toonaangevende restaurantgids (met 14 van de maximaal 20 te behalen punten) en er staan nog drie Texelse restaurants in.

Dat zijn ’t Pakhuus in Oudeschild, de Eilandkeuken in Den Burg en Bij Jef in Den Hoorn. Het hotel-restaurant van Jef Schuur en Nadine Mögling staat met liefst 17,5 punten in de gids.

’t Pakhuus van Boy Schuiling en Felicia Siebert kreeg er een punt bij en staat nu op 14 punten. De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg kreeg een beoordeling van 13 punten.

Gault&Millau beschrijft het Kook Atelier als een geïnspireerde nieuwkomer die zich meteen met twee koksmutsen mag tooien. De gids is onder de indruk van de wijze waarop met wildpluk en lokale plukken wordt omgegaan.

“Chef Joram Timmerman beschouwt het wad als zijn achtertuin en dat vormt samen met de natuur op het eiland de inspiratiebron voor zijn ‘botanical en Nordic cuisine’.” 

Smakelijk voorbeeld is volgens de Gault&Millau een compositie van scheermes met mierikswortel en zilte plus gefermenteerde groenten. “Of kokkels met prei en karnemelk. Fair trade chocolade en koffie verwerkt hij harmonieus met zwarte knoflook bij een portie vegan foie gras.”

Nadine Mögling van Bij Jef werd in maart al door Gault&Millau uitgeroepen tot Gastvrouw van het Jaar 2022. Dat was de tweede keer dat ze bij Gault&Millau landelijk in de prijzen viel; in 2011 werd ze ook al uitgeroepen als beste Wijn/Spijs Specialist van het Jaar.

Van onze partners