Chef Joram Timmerman van Het Kook Atelier opzoek naar verse ingrediënten in het Texelse bos.
Chef Joram Timmerman van Het Kook Atelier opzoek naar verse ingrediënten in het Texelse bos. Foto: Texelse Courant

Zes Texelse restaurants in Lekker 2020

Algemeen Eten & Drinken

Het aantal Texelse restaurants in de befaamde restaurantgids Lekker blijft groeien. Het Kook Atelier van Joram Timmerman in Den Burg maakt dit jaar zijn debuut in de landelijke restaurantgids. Daarmee komt het aantal Texelse restaurants in de lijst op zes. Dat zijn, naast het Kook Atelier ook de Eilandkeuken in Den Burg, Bosq in De Dennen, Rebecca in De Waal, 't Pakhuus in Oudeschild en uiteraard Bij Jef in Den Hoorn. De laatste staat voor het achtste jaar op rij in de Top 100 van de Lekker en stijgt van de 36ste naar de 34ste plaats. In totaal staan er vijfhonderd restaurants in de gids.

De keurmeesters roemen nieuwkomer het Kook Atelier als een 'oase van rust tussen het toeristisch eetgeweld'. Het eten is goed, de Texelse seizoensproducten zijn goed, de wijnen zijn goed en de keurmeester prijzen gastvrouw Thera Tjepkema voor haar vakkennis. Het restaurant van Joram wordt 'van harte welkom geheten' in de Lekker 2020.

Bij Jef van Jef Schuur wordt geprezen voor de zoete, zure en zilte smaken die als een rode draad door allerlei combinaties heenlopen. De keurmeesters zijn, net als voorgaande jaren, lovend over de wijnspijskennis van sommelier Nadine Mögling.

Chef en SVH Meesterkok Jef Schuur en sommelier en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling in de keuken van Bij Jef in Den Hoorn.

Bosq van Robin en Marlies Koenen wordt geprezen voor onder meer twee smaakjuweeltjes: gebakken grietfilet en foie gras van appel, gele biet aji amarillo en cacao-koffiejus. "Kennis en kunde zijn hier dik in orde."

Chef Robin Koenen van Restaurant BOSQ.

In De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg wordt volgens de Lekker op hoog niveau gekookt door chef-kok Dewi van der Plaats. "De gerechten zien er bedrieglijk eenvoudig uit en zijn subtiel in opmaak, maar bomvol smaak."

Rebecca van Michel en Corine Arends is goed en kent een jonge bedieningsbrigade die er onder leiding van Steven Pietersma voor zorgt dat de gasten het goed naar de zin hebben. De keurmeesters hebben ook oog voor het nieuwe interieur.

Chef Michel Arends van Brasserie Rebecca in De Waal.

't Pakhuus van Boy Schuling en Felicia Siebert werd bezocht tijdens lunchtijd en krijgt eveneens lovende beoordelingen. "Wat een feest en dat gaat maar door." Een dessert van wentelteefjes van suikerbrood met gebakken bloedworst en allerlei andere ingrediënten wordt zelfs als 'tongstrelend' omschreven.

Chef Boy Schuling en gastvrouw Felicia Siebert van Restaurant 't Pakhuus in Oudeschild.

Van onze partners