Het noorderlicht, gefotografeerd door Sil van Heerwaarden. gezien vanaf paal 28 op de noordpunt van Texel.
Het noorderlicht, gefotografeerd door Sil van Heerwaarden. gezien vanaf paal 28 op de noordpunt van Texel. Foto: Sil van Heerwaarden

Twee dagen Noorderlicht te zien boven Texel

Algemeen Foto's van Texel

Het noorderlicht is maandagavond en dinsdagavond op diverse plekken boven Texel te zien geweest.

Het was onder meer goed te zien bij paal 28 nabij De Cocksdorp. Ook boven natuurgebied Waalenburg werden mooie foto’s van het poollicht (Aurora Borealis) gemaakt. 

Diverse Texelaars waren maandag en dinsdag op pad om het natuurverschijnsel met eigen ogen te zien, vooral nadat bekend was geworden dat het noorderlicht zich opnieuw boven de Waddeneilanden kon vertonen. 

Het leidde tot de nodige auto’s op de weg, veel mensen die bij de strandslagen langs de Noordzee gingen kijken en al snel verschenen ook de eerste foto’s van het noorderlicht op de sociale media.


Het poollicht boven de Volharding bij De Cocksdorp (’een ‘Noorderlicht Selfie’. - Foto JustinSinner.nl


Het noorderlicht boven Texel, op de foto gezet bij Waalenburg. - Foto Pepijn Lijklema

Poollicht ontstaat wanneer er bij zonnewinden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. Deze deeltjes kunnen - als ze in de buurt van de aarde komen - door het aardmagnetisch veld van de aarde worden afgebogen. 

Als de afgebogen deeltjes vervolgens met hoge snelheid de atmosfeer binnen dringen, komen ze in botsing met zuurstof- en stikstofatomen. De energie die daarbij vrijkomt, uit zich op vele kilometers hoogte in het poollicht.

F

Foto Marike Westerlaken


Foto Eric Hercules


Foto Huub Schous


Foto Piet Druif

Van onze partners