Afbeelding
Foto: Rosanne Nienkemper

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Niet weg te denken uit De Koog: Galerie Posthuys

Algemeen Texel Actueel

De Koog is dé badplaats van Texel en heeft veel te bieden. Niet alleen is het dorp prachtig gelegen aan de rand van bos en duin, ook zijn er veel cafés, restaurants en verrassend leuke winkels. En De Koog heeft Galerie Posthuys. Precies achttien jaar geleden openden Remmelt en Maurice de deuren van hun kunstgalerie in een jaloersmakend mooi pand aan de Brink.

De galerie is jaarrond open en inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld van De Koog. “Toen we onze galerie openden hebben we écht iets aan het dorp toegevoegd”, zegt Remmelt. “En eigenlijk doen we doen dat nog steeds.” Hoewel Galerie Posthuys een enorme variatie biedt aan kunstobjecten, technieken en stijlen, hebben alle werken hier één ding met elkaar gemeen: de natuur in al zijn verschijningsvormen. Maurice: “De werken refereren aan het eiland, zonder dat al te letterlijk te nemen. Het gaat meer om natuurbeleving dan dat er overal een vuurtoren of schapenboet op staat.”

Geen dag hetzelfde
In de loop der jaren heeft Galerie Posthuys een grote ‘fanschare’ opgebouwd van zowel vaste gasten als Texelaars, die met enige regelmaat binnenstappen. Remmelt: “Ik denk dat we werk in huis hebben van zo’n vijftig kunstenaars. Met ongeveer de helft daarvan werken we al jarenlang samen. Omdat ze mooi werk maken, maar ook omdat we een goede klik hebben met elkaar. Daarnaast bieden we ook nieuwe kunstenaars een podium. Die wisselwerking tussen vertrouwde en nieuwe kunstenaars is belangrijk. Mensen waarderen het als ze kunstenaars herkennen van een vorig bezoek, maar tegelijkertijd willen wij ze ook verrassen met nieuwe kunstenaars. Dat houdt het spannend.”

Zitten jullie hier al achttien jaar?!
Naast de vaste bezoekers, komen er natuurlijk ook mensen over de vloer die de galerie voor het eerst bezoeken. Maurice: “Dat is voor ons een van de charmes van Texel, dat er altijd weer aanvoer is van nieuwe gasten.” Remmelt: “Al lopen er ook elke week nog mensen naar binnen die al jarenlang op Texel komen en ons dan opeens ‘ontdekken’. Ik moet altijd wel grinniken als ze dan vol verbazing zeggen: ‘Zitten jullie hier al achttien jaar? Nooit geweten!’”

Laagdrempelig
Remmelt en Maurice doen er alles aan om het imago, dat nu eenmaal aan een kunstgalerie kleeft, te weerleggen. “Natuurlijk stappen mensen minder makkelijk een galerie binnen dan een cadeaushop”, zegt Remmelt. “Toch proberen we zo laagdrempelig mogelijk te zijn, want ik vind eigenlijk dat iedereen hier naar binnen zou moeten ‘durven’.” Maurice: “Wat je dus niet wilt is dat mensen binnenlopen en steil achteroverslaan van de prijs van het eerste het beste object. We doen echt ons best om een goede balans van kwalitatief goed en betaalbaar werk aan te bieden. Want als je laagdrempelig wilt zijn, moet je ook kunst in huis hebben die betaalbaar is.”

Vogel van het jaar: de huismus
De galerie zelf is prachtig en het is een feest om hier rond te lopen. Het overkoepelende thema ‘natuur’ resoneert goed bij de gasten van het eiland. Maurice: “Mensen komen toch voornamelijk naar Texel voor de zee, het strand, de rust en de natuur. Om te laten zien wat we in huis hebben, werken we samen met restaurant Bij Jef en Hotel Noordzee, waar veel werk van ons hangt. Verder organiseren we regelmatig thematentoonstellingen waarin de natuur centraal staat.” Remmelt: “Verschillende kunstenaars geven dan hun visie op thema’s als vis, sneeuwklokjes of de lente. Ook wijden we elk jaar een tentoonstelling aan de ‘vogel van het jaar’. De merel en de scholekster zijn al voorbij gekomen en dit jaar staat de huismus in de spotlights. Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe meerdere kunstenaars zo’n eenvoudig vogeltje als de huismus op zó veel verschillende manieren weten te verbeelden. Kom gewoon eens kijken; iedereen is van harte welkom!”

De tentoonstelling over de huismus is te bewonderen tot en met 20 mei. Galerie Posthuys is het hele jaar geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Barbara Guldenaar: Mus (2024) aquarel (20 x 30 cm)Yvette Schoenmakers: Het mussenfeest (2024) reductieprint oplage 16 (32 x 23 cm)
Afbeelding
Afbeelding

Van onze partners