Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De Wezenparel

Algemeen De pareltjes van Texel

Als we het over de pareltjes van Texel hebben, mag de Wezenparel zeker niet ontbreken. Job Witte, mede-eigenaar van familiebedrijf Kaasboerderij Wezenspyk vertelt erover: “De Wezenparel is een jong belegen Boerenkaas, gemaakt van dagverse Texelse koeienmelk met een combinatie van knoflook en tuinkruiden. Het is één van de eerste kruidenkazen die mijn vader ontwikkelde, dat deed hij in samenwerking met Willem ‘Parel’ Roeper, waar de naam vandaan komt.”

Bij Kaasboerderij Wezenspyk kun je veel meer dan alleen heerlijke kaas kopen, je kunt het kaasmaken bezichtigen, meer leren over het productieproces en er is een schapenmuseum, met wetenswaardigheden over het Texelse schaap en de impact van het schaap op het eiland. “Daarnaast hebben we in de winkel zeer deskundig personeel die je alles kunt vragen over onze kaas.”

De Wezenparel

“De Wezenparel komt het meeste tot zijn recht als je hem gaat smelten, perfect voor tosti’s of op je pannenkoek. Maar de meest bekende toepassing is de kaasfondue. Het overgrote deel van de smaak van de kaasfondue komt van de smaak van de Wezenparel.”

Schapenkaas

“Schapenkaas is één van de oudste exportproducten van het eiland, het is een authentiek product en er komt nu meer vraag naar. De kaas heeft een licht droge, zilte, karakteristieke smaak en textuur die uniek is en niet snel terug te vinden is in andere kaassoorten. Dus als je in de winkel bent, zou ik je zeker aanraden om de schapenkaas te proeven. Probeer dan vooral de belegen kaas, daarbij proef je echt de kenmerkende smaak van de schapenkaas.”

Rijpen

“De kaas die wij verkopen heeft een uiteenlopende rijpingstijd van 5 weken tot 5 jaar. De oudste kaas is een hele bijzondere kaas, je weet tijdens het rijpingsproces niet of het echt goed tot zijn recht gaat komen. Het is leuk om deze kaas te kunnen verkopen, en we hebben wel eens kindjes in de winkel tegen wie we dan zeggen ‘die kaas is ouder dan jij’. Het is leuk dat ze het dan wel eens zo lekker vinden dat ze graag een stukje mee willen nemen.”

Over het land verspreid

“Op Texel is onze kaas heel goed vertegenwoordigd. In de supermarkten en in veel horecagelenheden is onze kaas beschikbaar. Aan de vaste wal leveren we aan speciaalzaken en groothandels. Maar het overgrote deel van de kaas blijft op het eiland.”

Benieuwd geworden naar de bijzondere kazen van Kaasboerderij Wezenspyk? De boerderij is dagelijks te bezoeken en is maandag t/m zaterdag 9:30 tot 17:00 uur open en op zondag en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur.

Van onze partners