Afbeelding
Foto: Pepijn Dros

Boeiend lesje Texelse geschiedenis

Algemeen TexelTips

DE COCKSDORP - Bij Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel (LOMT) kom je van alles te weten over de geschiedenis van de Texelse luchtvaart én de ‘Russenoorlog’ die van Texel het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog maakten. 

Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum is gesitueerd op hetzelfde terrein als het vliegveld en Paracentrum Texel. Het museum is een absolute aanrader voor zowel jong als oud. Je leert hier meer over de boeiende historie van Texel International Airport, dat in 1937 werd geopend onder de naam. Het was desondanks niet het eerste vliegveld op het eiland, want in 1917 was er al een marinevliegbasis - De Mok - speciaal voor watervliegtuigen op zuidelijkste puntje van Texel. Het is nu ook moeilijk voor te stellen dat je vroeger vanaf Texel op en neer naar Amsterdam kon vliegen. Toch heeft de KLM enige tijd een luchtlijn Schiphol-Texel geëxploiteerd. Het zijn dit soort leuke en bijzondere wetenswaardigheden waar je wandelend door dit fraaie museum op stuit.
Veel aandacht is er in het museum ook voor de zogeheten ‘Russenoorlog’. In de Tweede Wereldoorlog was een bataljon Georgiërs (in de volksmond ‘Russen’) op Texel gestationeerd. Tijdens de Duitse invasie in hun eigen land waren deze Georgiërs krijgsgevangen genomen en voor de keuze gesteld: sterven of meevechten met de Duitsers. De Georgiërs op Texel waren in Duitse dient maar toen het einde van de oorlog naderde besloten ze in opstand te komen tegen de Duitsers. Met als gevolg een ongekende felle en bloedige strijd met Texel als slagveld. Terwijl men in de rest van Nederland de bevrijding volop aan het vieren was, werd op Texel nog tot en met 20 mei gevochten. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur. Als bezoeker van het museum kun op gezette tijden een 3D-audiotoer maken door bunker De Vlijt en kun je het hele verhaal van de Russenoorlog zelf meebeleven. Iedere woensdag tot en met zaterdag kun je om 11:00 en 15:00 uur deelnemen aan de audiotour. Op zondag kan dat ook, maar dan alleen om 15:00 uur.

Van onze partners