Afbeelding
Foto: Liselotte Schoo

Zes Texelse restaurants in Lekker 2020

Algemeen Eten & Drinken

Uit eten met Kerstmis? Dan heb je op Texel een uitgebreide keuze. Van eetcafé tot strandpaviljoen en van pizzeria tot restaurant met Michelinster, je kunt je op het eiland in alle denkbare prijsklassen culinair heerlijk laten verwennen.

Het ultieme bewijs dat Texelse koks aan de weg timmeren, vormt de Lekker, de restaurantgids met de beste 500 bedrijven van Nederland. In de editie van 2020 zijn zelfs zes Texelse restaurants opgenomen. Het hoogst genoteerd staat Bij Jef in Den Hoorn, het enige restaurant met een Michelinster van de Wadden, dat alweer voor het achtste jaar op rij een vermelding kreeg en van de 36se naar de 34ste plaats steeg. De keurmeesters spreken over een 'superkeuken' en prijzen de zoete, zure en zilte smaken die als een rode draad door allerlei combinaties heenlopen. Lovend zijn ze ook over de kennis van sommelier Nadine Mögling.

Nieuw in de lijst is het Kook Atelier van Joram Timmerman in Den Burg, waar Texelse seizoensproducten centraal staan en veel aandacht wordt besteed aan de combinatie van gerechten en wijnen. De Lekker schrijft over "een oase van rust tussen het toeristisch eetgeweld".

Bosq van Robin en Marlies Koenen aan de rand van het Texelse bos De Dennen krijgt complimenten voor twee 'smaakjuweeltjes': gebakken grietfilet en foie gras van appel, gele biet aji amarillo en cacao-koffiejus.

In De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg in Den Burg wordt volgens de Lekker op hoog niveau gekookt door chef-kok Dewi van der Plaats. "De gerechten zien er bedrieglijk eenvoudig uit en zijn subtiel in opmaak, maar bomvol smaak."

Rebecca van Michel en Corine Arends in De Waal is goed en kent een jonge bedieningsbrigade die er voor zorgt dat de gasten het naar de zin hebben. De keurmeesters loven ook de 'huiskamerachtige setting'.

't Pakhuus van Boy Schuiling en Felicia Siebert werd bezocht tijdens lunchtijd en krijgt eveneens lovende beoordelingen. "Wat een feest en dat gaat maar door." Een dessert van wentelteefjes van suikerbrood met gebakken bloedworst en allerlei andere ingrediënten wordt zelfs als 'tongstrelend' omschreven.

Tientallen andere Texelse restaurants kregen geen vermelding in de Lekker, maar zijn een bezoekje ook meer dan waard. Speciale tips van de redactie zijn De Smulpot en het Schoutenhuys in het centrum van Den Burg en paviljoen Strandpaal 21 bij De Koog.

Van onze partners