De sterrenhemel boven De Cocksdorp.
De sterrenhemel boven De Cocksdorp. Foto: Guus Lakeman

Ontdek pracht van de nacht tijdens ‘Nacht van de Nacht’

Algemeen Texel Actief

TEXEL - Op de laatste zaterdag van oktober wordt traditiegetrouw de schoonheid van het donker gevierd. Het is dan Nacht van de Nacht; dit jaar op zaterdag 29 oktober. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de waarde van het donker te belichten. Ook op Texel, waar het op veel plekken ‘s nachts nog pikdonker is, wordt aandacht besteed aan deze bijzondere dag.

Niet heel erg donker, maar wel erg leuk zeker ook voor kinderen is de lichtjestocht door het oude centrum van Den Burg. Om 19:30 uur kun je meedoen aan een wandeling met lichtjes en lampionnen  onder begeleiding van de fanfare. Het Wad is altijd een bijzondere plek, maar in het donker ervaar je de magie van het Wad in optima forma. Je kunt je opgeven voor een bijzondere excursie van Ecomare die begint om 16:45 uur.  Terwijl de zon langzaam ondergaat. loop je samen met een gids over de bodem van de zee. Tijdens deze excursie van 1,5 tot 2 uur beleef je het Wad heel intens. In de schemering zoek en bekijk je de dieren  die leven op, in en rond het Wad. Je voelt hoe de modder aan je laarzen trekt, je ruikt de speciale Wadgeur en hoort alle geluiden van de vogels en het water in de verte. Waar komt nog licht vandaan? De gids vertelt over de nachtelijke natuur en de lichtpuntjes die te zien zijn.

De nacht en sterren kijken horen bij elkaar. Vanaf 19.30 uur is het observatorium bij Ecomare geopend. Bij helder weer kan er door telescopen naar de sterrenhemel worden gekeken terwijl de aanwezige vrijwilligers uitleggen wat je ziet. Bij bewolkt weer gaat het niet door. Toegang gratis vanwege de ‘Nacht van de nacht’. Aanmelden bij www.oriontexel.nl. (Foto: Guus Lakeman)

Van onze partners