<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
TexelTips

Bijzondere activiteiten tijdens Nacht van de Nacht

Op Texel is het buiten de dorpen 's nachts nog echt donker. De nachtelijke duisternis is zelfs een van de officiële 'kernwaarden' van het eiland. Tijdens de Nacht van de Nacht, op zaterdag 27 oktober, wordt hier extra aandacht aan besteed met excursies, sterren kijken en zang.

Lijkt het je leuk om onder bijzondere omstandigheden aan een excursie mee te doen, dan zijn er meerdere mogelijkheden.

Mokbaai en Horsmeertjes

Ga bijvoorbeeld met de Vogelwerkgroep Texel mee op een tocht langs de Mokbaai en de Horsmeertjes. Het is verbazend hoeveel vogels je er vaak hoort, ook al is er (bijna) niets te zien. De organisatoren rekenen op de geluiden van eenden, steltlopers en overtrekkende zangvogels in een verder indrukwekkende stilte. De start is om 20:00 uur bij het vogelwachtershuisje aan de Mokweg. Deelname kost €5,- (leden mogen gratis mee).

Bos, duinen en strand

Vanaf het parkeerterrein bij Ecomare vertrekt om 18:00 en 19:00 uur een excursie door het bos, de duinen en over het strand. Tijdens de eerste, bedoeld voor gezinnen met kinderen van 5 tot 11 jaar, vertelt een gids spannende verhalen over Sommeltjes. De tweede excursie is gericht op volwassenen en oudere kinderen en laat je merken hoe de invallende nacht een beroep doet op je zintuigen. Kaartjes (€9,50 voor volwassenen en €6,50 voor kinderen) zijn verkrijgbaar via www.ecomare.nl en bij de receptie van Ecomare.

Nachtvlinders lokken

Spannend is ook het lokken van nachtvlinders met een groot wit laken, een speciale lamp en zoetigheid. De grote vraag is: welke soorten komen erop af? Nadat de vlinders zijn bekeken en gedetermineerd, worden ze weer losgelaten. Deze activiteit begint om 19:30 uur bij Ecomare en gaat bij regen niet door.

Sterren kijken

Vanaf 19:30 uur is het observatorium van volksterrenwacht De Jager geopend. Bij helder weer kun je er door telescopen naar de sterrenhemel kijken. Speciale aandacht is er voor de maan, planeten, sterrennevels en verre sterrenstelsels. Sterren kijken kan alleen bij helder weer. Bij twijfel over het doorgaan, kun je vanaf 18:00 uur op de website kijken (www.oriontexel.nl) of bellen naar 06-53340063. De volkssterrenwacht is gevestigd op het terrein van Ecomare. De toegang is gratis.

Kerktoren beklimmen

Kerkgebouw De Burght in het centrum van Den Burg is open van 19:30 tot 21.00 uur. Vanaf de toren heb je een bijzonder zicht op het dorp bij 'nacht'. Bij helder weer zie je in de verte de schijnsels van verschillende vuurtorens. Deskundigen kunnen je van alles vertellen over de zichtbare sterren en planeten. Entree €2,-.

Zang in het donker

Ben je een liefhebber van muziek? Popkoor Texel verzorgt een verrassend optreden in de kuil van het bosje op de Hoge Berg. Het belooft een bijzondere avondbelevenis op het hoogste punt van Texel te worden. De toegang is gratis. Om 18.45 verzamelen bij de ingang van het bosje.

Vuurtoren

Vanaf de vuurtoren bij De Cocksdorp heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Tijdens de Nacht van de Nacht is de toren ook 's avonds open, van 19:00 tot 22:00 uur. Je ziet de lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee en verder heel veel donker. Entree €4,50, inclusief een 'terugkomkaartje' voor de volgende dag.

Meesters van de nacht

Waarom zijn vleermuizen juist 's nachts actief en hoe vinden zij hun weg in het donker? Bioloog en vleermuizenexpert Pierre Bonnet vertelt over het verborgen leven van deze boeiende vliegende zoogdieren, die ook wel bekend staan als 'de meesters van de nacht'. De lezing is in het veldcentrum naast de ingang van Ecomare, begint om 18:30 uur en duurt ongeveer een half uur. Entree gratis.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten