Afbeelding
Foto: Justinsinner.nl

Veel te doen tijdens Nacht van de Nacht

Algemeen TexelTips

Tijdens de Nacht van de Nacht, dit jaar op zaterdag 26 oktober, wordt het donker in het zonnetje gezet. In het hele land zijn er activiteiten om de waarde van de duisternis onder de aandacht te brengen. Ook op Texel, waar het op veel plekken 's nachts nog echt donker is.

"Voor het slapen naar de schapen" wordt georganiseerd door IVN StrunerKids. Samen met schaapherder Daphne ga je in de schemer in het noordelijke deel van De Slufter op zoek naar haar schaapskudde. Je mag knuffelen met de geiten en in het donker wolvilten op het gevoel. Deze gratis activiteit duurt anderhalf uur en is voor kinderen tot ongeveer 12 jaar en hun ouders of verzorgers. De start is om 18:15 uur bij het vogelwachtershuisje in de duinen aan het einde van de Oorsprongweg. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij texelsenatuurstruners@gmail.com.

Vanaf de vuurtoren heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Tijdens de Nacht van de Nacht is de toren 's avonds open, van 19:00 tot 22:00 uur. Je ziet de lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee. En verder heel veel donker. Entree €4,50, inclusief een 'terugkomkaartje' voor de volgende dag.

Vanaf 19:30 uur is het observatorium bij Ecomare geopend. Bij helder weer kun je er door telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij bewolkt weer is er een planetariumvoorstelling. Er is aandacht voor de maan, planeten, sterrennevels en verre sterrenstelsels. Of sterren kijken kan, vind je die dag vanaf 18:00 uur op www.oriontexel.nl ("het laatste nieuws") of bel naar 06-53340063. Entree gratis.

De toren van kerkgebouw De Burght is open van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf de toren heb je een bijzonder zicht op Den Burg in de nacht en op de sterrenhemel. Bij helder weer zijn in de verte zelfs de schijnsels van de vuurtorens van IJmuiden tot Terschelling te zien. Entree €2,- (ten bate van de kerk).

Van onze partners