<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
TexelTips

Filmklassiekers uit de jaren zeventig

Drie dagen lang films uit de jaren zeventig kijken. Dat kan van vrijdag 31 januari tot en met 2 februari in Den Hoorn, waar de tweede editie van het festival De Filmklassiekers wordt gehouden.

Je zou de jaren zeventig kunnen omschrijven als paradoxaal. Aan de ene kant stond het tijdperk te boek als sceptisch, expliciet en grimmig, met de oorlog in Vietnam als splijtzwam. Maar je had ook plateauzolen, vrijetijdspakken en afrolooks. Het was dus een decennium vol tegenstellingen, elektrisch geladen tussen de polariteiten van oorlog en disco, van 'zwaar en licht'.

Cinefielen beschouwen de jaren zeventig als de meest memorabele en vruchtbare periode van de filmindustrie. Jonge, veelbelovende regisseurs als Francis Ford Coppola, Martin Scorcese, George Lucas, Stanley Kubrick, Robert Altman, Milos Forman, Steven Spielberg, en Woody Allen leverden samen met een nieuwe, talentvolle generatie acteurs en actrices een prachtige reeks filmklassiekers af.

Denk aan donkere, maatschappijkritische films als Taxi Driver, One flew over the Cuckoo's Nest en A Clockwork Orange, aan Arthouse-komedies als Life of Brian en Annie Hall, maar ook aan kaskrakers als Jaws en Star Wars en het onvolprezen epos The Godfather.

Tegelijkertijd trok de Europese film de aandacht, met het expliciete Last Tango in Paris en het verstilde 'huisvrouwendrama' Una Giornata Particolare van Bernardo Bertolucci en Ettore Scola. In Hollywood werd er intussen stevig op los gedanst in Saturday Night Fever en Grease en kreeg de underdog waar hij recht op had in Rocky.

Tijdens De Filmklassiekers zijn er op vrijdag en zaterdag voorstellingen in theater De Toegift@Klif 12, Hotel B&B Loodmans Welvaren en het Hoornder kerkje en op zondag ook in theater De Kiekendief op Vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp. Op zaterdagavond wordt De Toegift omgetoverd tot discotheek en is er een dansfeest tot in de kleine uurtjes.

Het festival is te bezoeken met zowel losse kaartjes als met een passe-partout. Er zijn twee soorten passe-partouts: voor alleen filmbezoek, maar ook voor deelname aan het filmdiner op vrijdag, feest op zaterdag en ontbijt of lunch op zondag. Kijk voor meer bijzonderheden, inclusief het complete programma en beschrijvingen van alle films, op www.defilmklassiekers.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten