Afbeelding

Texel Blues: wéér meer kwaliteit dan vorig jaar

Cultuur

Artiesten uit binnen- en buitenland zijn van vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober op Texel voor alweer de 29ste editie van Texel Blues. Ze treden op in bijna alle zalen van Den Burg. 


Het festival Texel Blues is een fenomeen. Al sinds de eerste editie slaagt de organisatie erin een bonte mengeling van aanstormende talenten en bekende sterren te boeken, die samen het hele palet van blues en verwante stijlen beoefenen. Dit jaar zijn op 13 locaties in totaal 27 bands actief.

Supertrots is de organisatie op de komst van King King, een band die dit jaar in Groot-Brittannië drie prijzen in de wacht sleepte: voor beste album, beste song en beste componist van het jaar. Individuele prijzen waren er voor bandleden Alan Nimon (zang en gitaar) en Lindsay Coulsen (bas).

Een attractie is ook de Oostenrijkse Meena Cryle, een zangeres met een heerlijk rauwe stem, die met The Chris Fillmore Band op alle grote podia in heel Europa en de Verenigde Staten heeft gestaan.

Kris Barras is een van de grote Britse gitaartalenten en wordt geroemd om zijn virtuoze gitaarspel. Phil Bee's Freedom en Big Bo Brocken wonnen de eerste en tweede prijs op de European & Dutch Blues Challenge. Terug op het oude nest zijn de Juke Joints en Eamonn McCormack, ook wel bekend als Samuel Eddy.

Ook op zaterdagmiddag zijn er al op optredens: in vier zalen en op de Groeneplaats, die bovendien gratis te bezoeken zijn. Niet missen mag je het concert van gitarist Meryn Bevelander en zijn band. Meryn is nog maar 13 jaar oud, maar speelt nu al de sterren van de hemel.

"Elk jaar proberen we de lat zo hoog mogelijk te leggen", vertellen organisatoren Geert Bosscha en Fred Winkel. "Vorig jaar hebben we veel complimenten gehad over de kwaliteit. Dat is fijn, maar schept ook verplichtingen. In alle bescheidenheid denken we dat de bezetting dit jaar wéér sterker is."

Logisch dat je in elke zaal aan je trekken komt. Toch heeft de organisatie een paar tips. Wat dacht je van The Damned & Dirty? Op zaterdag spelen ze in Question Plaza in Den Burg, vijf dagen later in Paradiso in het voorprogramma van de legendarische Robert Cray. Ook de Dave Chavez Band (in de 12 Balcken) en Little Mama & The Motherhood of Blues (in Peek Streetfood Bar) staan garant voor een gouden avond.

Houd je van cajun, dan moet je naar De Lindeboom, waar Cochon Blue 'real swamp music' speelt. Blues met een Brabants accent is er van Dawn & Dirty in Vincent City Lounge. Alvast in de stemming komen doe je in café Mans met The Men Unplugged. Uit Duitsland komt Doctor's Order, een band die al jarenlang heel graag op Texel Blues wil spelen en nu op vrijdag in café De Zwaan staat.

Ook de Stayokay heeft goede bands: op vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zelfs op zondagochtend. En voor wie bluesharp wil leren spelen, is er een workshop: op zaterdagmiddag in Stayokay.

Kaarten en passe-partouts zijn op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot middernacht verkrijgbaar bij het verkooppunt op de Groeneplaats. Dat geldt ook voor shirts en hoodies. Voor elk verkocht exemplaar gaat €2,50 naar het KWF voor de bestrijding van kanker. Dit als hommage aan zangeres Candy Kane, die op 6 mei op veel te jonge leeftijd overleed.

Voor meer informatie én het online kopen van je ticket kun je terecht op de website van het festival. Voor een overzicht van alle optredens en locaties klik je hier.

Van onze partners