<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
TexelTips

Cultuurnacht Texel zaterdag 9 februari

Een voorproefje van de Texelse Opera Vierdaagse, de Poëzie Slam met Texelse taalvirtuozen en de "Performance van de Diepzeekoraal" waarin kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Het zijn enkele van de vele smaakmakers tijdens Cultuurnacht Texel, op zaterdag 9 februari in De Waal. Het programma start om 19:20 uur. Gratis toegankelijk.

Op de tweede editie van dit sfeervolle festival staat het brede culturele aanbod op het eiland in de spotlights. Een grote diversiteit aan voorstellingen op gebied van muziek, dans, kunst, historie en een voorproefje van de culturele evenementen krijgen tijdens Cultuurnacht Texel een podium. Alles binnen loopafstand, het festival speelt zich af in en rondom dorpshuis De Wielewaal, de kerk, Hotel De Waal, Museum Waelstee en Hotel Brasserie Rebecca. De locaties zijn te bezoeken tussen 19:30 en 01:00 uur (Hogereind tot 22:30 uur). De toegang is gratis, er is een cultureel aanbod voor jong en oud en volop sfeer en gezelligheid.

Het programma (zie de Texelse Courant van dinsdag 5/2, www.cultuurnachttexel.nl en op Facebook) is veelomvattend en te uitgebreid om hier volledig weer te geven, maar wel enige "krenten uit de pap".

Poëzie Slam

Eén van die "culturele bonbonnetjes" is de Poëzie Slam 2019 (van 21:30 tot 22:00 uur in de kerk). Voortgekomen uit het festival Skémere, waarvan de eerste editie vorig jaar werd gehouden en die dit jaar een vervolg krijgt. Texelse dichters en andere taalvituozen onder leiding van Eilanddichter Roop dragen voor uit eigen werk.

SEA

Tevens een voorproefje van Science Encouters Art (SEA) waarin kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. In de Dorpskamer van de Wielewaal zijn van 20:45 tot 21:45 uur performances door NIOZ-wetenschapper Furu Mienis, Eillanddichter Roop, kunstenaar Klarina Combe en Paulien Valk en leden van kunstvereniging ZOUT.

Texelse Opera Vierdaagse

Musici Jeroen Manders (bariton) en Marco Kalkman (piano), die ook prominent aanwezig zijn op de Opera4daagse, brengen aria's over lot, blijdschap en droefenis. Kortom: kommer kwel en romantiek, zoals dat in een goede opera gebruikelijk is. De Opera-4-daagse is van 12 tot 15 juni. Met operavoorstellingen, workshops, verrassingsoptredens en een Open Podium. Tijdens de Cultuurnacht wordt in de Huiskamer, Hogereind 25 om 20:30, 21:15 en 22:00 uur een voorproefje gegeven.

Fotografie en muziek

Michel Arends kennen we vooral als chef van Rebecca, maar weinigen weten dat hij ook een scherp oog heeft voor fotografie. Hij richt zijn lens met name op microleven. Speciaal voor de Cultuurnacht liet hij zich overhalen met zijn werk naar buiten te treden. De beelden worden live begeleid door muziek van dorpsgenoot Martin Agterberg. Deze begon in 1957 in de hoogtij dagen van de rock'n'roll met gitaar, speelde in schoolbandjes, trad op in de Jelleboog, groeide uit tot sessiemuzikant, arrangeur en platenproducer.

Zomeravondconcerten

Tijdens een huiskamerconcert op Hogereind 13 een voorproefje van de zomeravondconcerten, de serie georganiseerd door de Raad voor het Zomerwerk van de Texelse Kerken. Met Imme Lautenbach op fluit en Dyo Wassink op kistorgel. Ze spelen muziek van Händel, Honegger en de Nederlandse componist Strategier. Tevens een uitstapje naar de lichte muziek. Bij Händel versterkt de 13-jarige talentvolle cellist Marijn Visser de baspartij. De concerten zijn om 20:15 uur, 21:15 uur en 22:15 uur.

Avondwandeling

"In de voetsporen van Pieter Kikkert, Texels eerste wandelaar", neemt Lodewijk Dros bezoekers mee op een korte avondwandeling, afgesloten met "verversingen anno 1791", naar verluidt het enige authentieke Texelse gerecht. Lodewijk ontdekte een manuscript uit 1791 waarin Pieter Kikkert zijn wandeling over Texel beschreef, volgens Dros de eerste wandeling op Texel. In juni verschijnt het boek dat Dros hierover schreef. De wandeling start om 20:30 uur bij Museum Waelstee. Wie zeker wil zijn van deelname kan zich vooraf aanmelden via email cultuurnacht@langejuni.nl.

Theaterworkshops

Bert Schuiling verzorgt enkele korte theaterworkshops. Iedereen doet mee, ook het publiek. "Meteen voor de leeuwen met leuke improvisaties. Spelplezier gegarandeerd". Ook hier de mogelijkheid van vooraf aanmelden via email cultuurnacht@langejuni.nl.

Kunst

Museum Galerie RAT in Den Burg verzorgt workshops van een kwartier, waarin deelnemers ontdekken hoe eenvoudig het kan zijn om een mooi geometrisch patroon te maken en dit op papier vast te leggen. "Voor een leuk resultaat hoef je geen Escher of Mondriaan te zijn!" Ook hiervoor aanmelden via cultuurnacht@langejuni.nl.

Cultuurprijs en -burgemeester

De wethouder van Cultuur reikt om 19:35 uur in het dorpshuis de Cultuurprijs uit. Aan wie is nog een verrassing. De genomineerden zijn het 'theater na herdenken, een bombardement', 'Lange Juni' en 'Amici Cantus'. De winnaar wordt bepaald door Texelaars die hun stem tot vandaag konden uitbrengen en de Adviescommissie Cultuurbeleid.

Aansluitend wordt om 19:40 uur de nieuwe Cultuurburgemeester benoemd. Wie de opvolger wordt van Chris Boekel is nog een verrassing.

Veel meer

Verder zijn er optredens van Popkoor Texel. Bij Music Meets Texel is er muziek van The Journeyman. Oude muziek door jonge muzikanten, van lekker funky tot intense slow blues. Er is een speciale SomPop Popkwis, Arthur Oosterbaan vertelt een kort verhaal dat door Sommeltjes verstoord zal worden. Bij Verhalen in de Wind vertellen verhalenvertellers in huiskamers van dorpsbewoners van De Waal hun meeslepende, droevige, vrolijke, indringende, humoristische, ontroerende verhalen.

De 17-jarige Felix Marseille speelt tijdens een solo act bekende popnummers met behulp van een loop-station.

De markante Hoornder natuurboer Kees Kikkert vertelt kleurrijke verhalen. Opgetekend door partner Saskia Lemmens en met muziek begeleid door Ilse Rooyackers.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten