De jubilerende stripheldin
De jubilerende stripheldin Foto: aangeleverd

Stripheldin Elsje: 15 jaar en 25 albums

Algemeen Texel Actueel

Nederlands jongste stripheldin Elsje bestaat maar liefst vijftien jaar. De creatie van tekenaar Gerben Valkema en de Texelse scenarist Eric Hercules verschijnt vanaf februari 2007 met een dagelijkse krantenstrook in 15 regionale kranten, waaronder het Noordhollands Dagblad. Als aftrap van feestelijke activiteiten verschijnt nu het 25e album met de pakkende titel: Positief

Want wat er ook gebeurt op de wereld, het rebelse stripmeisje blijft positief! In de jubileumeditie krijgt haar hondje Puppie concurrentie van een kitten, gaat ze als scout op survival, ontsnapt ze aan de pest in de Middeleeuwen, is ze getuige van de uitvinding van de Quarantaine en belandt ze in een bizarre reis langs eilandparadijzen met Fastfood tot Games. 

15 jaar Elsje

Sinds 2007 is het Elsje voor de wind gegaan met 25 stripalbums en publicaties in onder andere Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Frankrijk. Naast de dagelijkse krantenstrip verschijnt Elsje tweewekelijks in het stripblad Eppo, in Scouting Magazine en bijvoorbeeld ook in het Zweedse Serie Paraden. “Een dag zonder Elsje, is een dag zonder betweterij, prikkeligheid en irritatie”, aldus Valkema, die Elsje daarnaast ook enorm schattig vindt. 

Prijzen en nevenactiviteiten

Met Elsje sleepten Hercules & Valkema meerdere prijzen binnen, van de Stripschap-penning voor beste jeugdalbum tot de prestigieuze Belgische Willy Vandersteen-prijs. Bovendien werd Gerben Valkema mede voor zijn werk aan Elsje in 2021 uitgeroepen tot Stripmaker van het Jaar en ontving hij de Stripschapprijs. Elsje wordt ook ingezet voor bedrijfsuitingen, zoals de handleiding van een Deens robotbedrijf en posters bij de Nederlandse dierenartsen.

Speciale editie

Sinds 2010 worden de Elsje boeken uitgegeven door Uitgeverij L. Het nieuwe album Positief ligt vanaf deze week in de winkels. Naast het reguliere album verschijnt er ook een speciale editie van het album, in hardcover met stofomslag en prent in een beperkte oplage.

Van onze partners