Afbeelding

De Cocksdorp Texels Jongste dorp met rijke historie

Algemeen TexelTips

Texels noordelijkste dorp zit boordevol eigenschappen die de moeite waard zijn voor een bezoek. Straatvitrines in de Kikkertstraat die de historie van Texels noorden in beeld brengen en tientallen bordjes bij de huizen met daarop elk hun eigen verhaal over het gebied. Zomaar twee zaken die opvallen in De Cocksdorp. En dat is lang niet alles.

Midden in het dorp ligt sinds een paar jaar een nieuwe speelplaats waar kinderen kunnen spelen met water. Aan het einde van de Kikkertstraat is een prachtige nieuwe trap gekomen die leidt naar een mooi uitzicht over de Waddenzee.

Pioniers 

De Cocksdorp is ontstaan in 1835 toen de Antwerpse reder Nicolaas Joseph de Cock (naar wie het dorp is vernoemd) zich met Texel ging bezighouden. Eierland was nog grotendeels kwelder waar de zee vrij spel had. Onder leiding van De Cock werd het gebied (destijds ‘Buitenveld’ genoemd) ingedijkt, waardoor de huidige polder Eierland ontstond. De inpoldering leidde tot de komst van nieuwe mensen naar Texel, die op het op de zee veroverde land een nieuw bestaan opbouwden. De namen van boerderijen als Leiden, ’s-Hertogenbosch of Vianen herinneren aan de herkomst van de toenmalige pioniers.

Vakantiepark De Krim

Het bestaan in het noorden van Texel was niet altijd even makkelijk. Eind jaren zestig dreigde De Cocksdorp zelfs bijna leeg te lopen. Grote ommekeer was de komst van Vakantiepark De Krim. De Cocksdorp had er zelf de hand in. Een groep van 27 inwoners kocht in 1969 van de gemeente Texel tien hectare grond aan de Krimweg om daar zelf een camping te beginnen. Na een paar jaar pionieren groeide de camping uit tot het huidige vakantiepark met circa vijfduizend toeristische bedden. De Krim en De Cocksdorp zijn sinds de oprichting altijd nauw aan elkaar verbonden gebleven, waardoor De Cocksdorp van lieverlee ook weer volledig tot bloei kwam.


Initiatief

Een kleine tien jaar geleden leek er even een kink in de kabel te komen. De supermarkt ontwikkelde plannen om uit het centrum te vertrekken en naar een nieuw gebouw aan de rand van De Cocksdorp te gaan. Een groep bewoners voorzag dat daardoor minder gasten naar De Cocksdorp zouden komen. Zij bundelden hun krachten in de Stichting Waterrijke Perspectieven en bedachten bijtijds plannen om De Cocksdorp met nieuwe initiatieven toeristisch aantrekkelijk te houden. Centraal thema werd ‘water’, omdat De Cocksdorp zowel tegen de Waddenzee als de Noordzee ligt.

Waterplein

Met succes: midden in het dorp werd op de plek waar eens een midgetgolfbaan lag een waterplein aangelegd, met daarop een waterspeelplaats in de vorm van het eiland. Kinderen kunnen daar leren hoe je een gebied droogmaalt zoals dat in 1835 ook gebeurde. In 2016 werden verspreid door de Kikkertstraat acht straatvitrines aangelegd met hierin aandacht voor onder meer de vuurtoren en de vroegere postverbinding tussen Texel en Vlieland. De Roggesloot, de Zanddijk, de dijkdoorbraak in de Eendrachtpolder in 1953 en de meeuweneieren die vroeger op het voormalig eilandje Eierland voor bakkers in Amsterdam werden geraapt komen eveneens aan de orde in de straatvitrines. Het eilandje Eierland werd in 1643 door de Zanddijk aan Texel verbonden. Na de inpoldering in 1835 werd het helemaal onderdeel van Texel. In 2016 verschenen eveneens de eerste gevelbordjes bij huizen in De Cocksdorp die gezamenlijk een mooi beeld van de historie van het gebied geven. Daarbij wordt niet alleen naar de plaatselijke historie gekeken, maar ook naar de betekenis die Eierland sinds 1835 voor de ontwikkeling van de rest van Texel heeft gehad. De bordjes waren een initiatief van de Dorpscommissie van De Cocksdorp en Eierland en de realisatie was in handen van mensen die allemaal in het noorden wonen of hebben gewoond.


Trap 

De fraaie trap tegen de dijk werd in 2019 gerealiseerd bij de versterking van een groot deel van de Waddendijk aan de oostzijde van Texel, tegelijkertijd werd toen ook een nieuw gemaal tussen de Roggesloot en de Waddenzee gebouwd. De wand van het gemaal is grotendeels van glas, waardoor voorbijgangers kunnen zien wat er binnen gebeurt. Het oude poldergemaal werd in 2019 door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier overgedragen aan de Stichting Waterrijke Perspectieven, zodat dit gebouw uit 1933 voor het dorp behouden is gebleven. Bedoeling is dat het gebruikt gaat worden voor maatschappelijke projecten in Eierland. Daarnaast is er een plan om aan de andere kant van de trap een steiger van 100 meter lang aan te leggen, zodat je een stukje het Waddengebied in kan lopen.

Supermarkt 

Anno 2021 is De Cocksdorp ondanks het vertrek van de supermarkt uit het centrum toeristisch nog steeds zeer aantrekkelijk en de moeite waard om te bezoeken. Niet geheel onbelangrijk; de supermarkt is in een mooi nieuw gebouw aan de Molenlaan terechtgekomen met daar tegenover een ruim parkeerterrein voor klanten en bezoekers van De Cocksdorp. Het dorp zelf leeft met diverse restaurants, cafés en winkels en kent – soms iets minder zichtbaar voor gasten - een bloeiend sociaal leven. Mooie voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de viering van Ouwe Sunderklaas op 12 december en het bestaan van de Feestcommissie die ook in 2020 in coronatijd met aanpassingen diverse activiteiten doorgang wist te laten vinden. Iets waar ze in De Cocksdorp en Eierland trots op zijn. Het pionieren is er sinds 1835 nooit helemaal uit het bloed verdwenen, waardoor er – als het nodig is – op geheel eigen wijze ook altijd wel weer nieuwe wegen voor nieuwe initiatieven worden gevonden.

Van onze partners