Afbeelding

Nieuw bij Ecomare: skelet tuimelaar

Algemeen Texel Actueel

Donderdag j.l. is het skelet van een tuimelaar geplaatst in het museum van Ecomare. Het skelet is afkomstig van de dolfijn die in mei dood aanspoelde op het strand van Wijk aan Zee. De tuimelaar kwam in het nieuws omdat hij in de week daarvoor met een schip de haven van Amsterdam was ingezwommen.

Van 30 april tot 2 mei 2020 zwom de tuimelaar met het zeilvrachtschip Tres Hombres mee, vanuit een haven in Bretagne. Het dier, dat in Frankrijk de naam Zafar had gekregen, volgde het schip zelfs door de sluizen van IJmuiden en door het Noordzeekanaal. Zo kwam hij op 2 mei in de haven van Amsterdam terecht. Op 3 mei lukte het om de dolfijn weer naar zee te lokken. Helaas werd het dier op 12 mei alsnog dood aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee. Waarschijnlijk was hij aangevaren door een gemotoriseerd schip.

De dolfijn is door preparateur Chris Walen in een typische tuimelaar-positie gezet: verticaal, springend uit het water. De komende tijd is het skelet te zien in een tijdelijke opstelling. Daarna zal hij in de Walviszaal worden geplaatst, bij de skeletten van andere gestrande dolfijnen en walvissen.

Tuimelaars komen wijdverspreid voor, maar zijn in het Nederlandse deel van de Noordzee verdwenen, toen door de afsluiting van de Zuiderzee de Zuiderzee-haring uitstierf. Ze worden incidenteel wel gezien in ons deel van de Noordzee. Tuimelaars zijn, als alle walvisachtigen, erg intelligent. Waarom deze specifieke dolfijn zo gefixeerd was op schepen, is niet bekend.

Van onze partners