<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto:
Texel Actueel

Eerste huiler van het seizoen in opvang Ecomare

Dierverzorger Yerko Hankmann van Ecomare kon het bijna niet geloven toen hij vanochtend vroeg een melding kreeg van een jonge zeehond langs de Texelse Waddendijk. Normaal start het geboorteseizoen van de gewone zeehond in de Waddenzee in de juni. Deze pup was dus extreem vroeg. Hij heeft dan ook nog lange witte haren. Gewone zeehonden verliezen deze normaal voor de geboorte. Het feit dat deze de lange haren nog heeft geeft aan dat het een te vroeg geboren zeehond is, een zogenaamd prematuur.

De pup lag op een drukke plek vlak langs het fietspad. Er is geen moederdier gezien gedurende de ochtend en deel van de middag. Omdat het daarnaast steeds drukker werd rondom de jonge zeehond en de pup met de lange vacht moeilijk zwemt, is besloten hem op te vangen.

De zeehondenpup weegt 6,7 kilo, wat weinig is voor een pasgeboren pup. Het is altijd spannend of zo’n dier het gaan redden. Te vroeg geboren pups zijn erg kwetsbaar en zwak. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. De pup wordt in de quarantaine van Ecomare daarom extra verwarmd met vloerverwarming en een warmtelamp.

Gewone zeehonden krijgen in juni en juli hun jongen. Rust voor de dieren is dan extra belangrijk, zodat de pups op de zandplaten ongestoord bij hun moeder kunnen drinken. Wanneer zeehonden mensen zien, durven ze niet op het droge te komen. Omdat ze alleen op het land kunnen zogen, betekent dit dat jonge zeehonden pas 12 uur later, als het weer laag water is, opnieuw een kans hebben om melk te drinken. Soms raken moeder en pup elkaar zelfs kwijt. Vandaar dat de zeehondencentra steeds weer benadrukken dat het belangrijk is afstand te houden en de dieren met rust te laten.

Ecomare De Koog
Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee en een zeehonden- en zeevogelopvang op Texel.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten