Afbeelding
Foto: Marcel Krijgsman

Texel Blues van internationale allure

Algemeen Texel Actueel

Er wordt veel georganiseerd op Texel, maar weinig evenementen zijn zo diepgeworteld als Texel Blues. Voor de tweeëndertigste keer komen liefhebbers van heinde en verre in het tweede weekend van oktober naar het eiland om er te genieten van acts van internationale allure.

Eén van de grote trekpleisters is de Finse Erja Lyytinen, twee jaar geleden uitgeroepen tot beste bluesgitarist van Europa. Gitarist en songwriter Aynsley Lister won al vier prijzen bij de British Blues Awards. Backwater Roll Blues Band is één van de meest gevraagde acts in de Engelse blueswereld. En de Amerikaanse zangeres, gitariste en violiste Dede Priest werd al vergeleken met grootheden als Etta James en Freddie King.

Texel Blues concentreert zich op de vrijdag- en zaterdagavond. Dan zijn er vanaf 22:00 uur optredens in bijna alle horecagelegenheden van Den Burg. Maar ook in rest van het weekend is er van alles te doen en beleven. Zo is er zaterdagmiddag de Texelblues Challenge, met concerten van aanstormend talent. Ben je zowel muzikaal als creatief, dan kun je zaterdag vanaf 11:30 uur in Stayokay meedoen aan een workshop om je eigen "cigarboxgitaar" te bouwen.

Het festival wordt zondagavond afgesloten in Question Plaza. Aan Texelaar Edwin "Blues" Bakker de eer om de zaal op te warmen, waarna niemand minder dan Julian Sas voor de finale zorgt. Het is alweer zeventien jaar geleden dat deze Nederlandse gitarist op Texel Blues optrad. Hij liet zich inspireren door bluesgiganten als John Lee Hooker, Freddie King en Willie Dixon en gitaarhelden als Jimi Hendrix en Johnny Winter. Hoogtepunten in zijn carrière waren zijn concerten met de begeleidingsband van de legendarische Ierse bluesrockgitarist Rory Gallagher, die in 1995 overleed.

Veel meer informatie over het programma van Texel Blues en de verkoop van kaarten vind je op www.texelblues.nl.

Van onze partners