<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Texel Actief

De zee op vanaf Texel - Zeehonden, garnalen, vissen en wadlopen

  Aankondiging

Wil je wel eens van dichtbij zeehonden in het wild zien? En met een schip op garnalen vissen? Maak dan een avontuurlijke rondvaart. Een groot deel van het jaar zijn er bijna dagelijks meerdere tochten, sommige in combinatie met een wandeling over een drooggevallen zandplaat midden in de Waddenzee.

Vooral vanuit de haven van Oudeschild zijn er nogal wat mogelijkheden. Via www.hetwadop.nl kun je reserveren voor een tocht met de TX10 'Emmie' en de TX20 'Walrus'. De tocht duurt ongeveer twee uur. Het schip vaart vlak langs zandbanken waar bij eb de zeehonden liggen te zonnen en de jongen door hun moeder worden gevoed.

Het garnalenvissen is een bijzondere belevenis. Nadat de netten zijn binnengehaald, geeft een ervaren visserman uitleg over de vangst. De garnalen worden gekookt en verdeeld onder de passagiers. Verser kun je garnalen niet krijgen.

Ook met andere schepen kun je naar de zeehonden. Stap bijvoorbeeld aan boord van De Vrijheid, een 15 meter lang comfortabel schip voor maximaal 12 personen. Onderweg vertelt schipper Johan Hutjes leuke wetenswaardigheden over Texel en de Waddenzee. De tocht duurt ongeveer een uur. Meer informatie: www.vaartochtentexel.nl.

Ook de Texel 44 van Adri Hutjes verzorgt rondvaarten naar de zeehonden. Onderweg is er een demonstratie sleepnetvissen en geeft een bemanningslid uitleg over de verschillende vissoorten en de visserij toen en nu. TX 44 maakt ook tochten door de marinehaven in Den Helder, waar de immense oorlogsschepen liggen. Meer informatie: www.tx44.nl.

De sfeer van een privétocht ervaar je ook op Het Sop. Door de geringe omvang durven nieuwsgierige zeehonden dicht bij de boot te komen en heb je als passagier alle gelegenheid ze rustig te bekijken en te fotograferen. De tocht duurt ongeveer een uur. Op de terugweg gaat het gas van de 480 PK sterke motor even open en word je op "een heuse speedbootervaring" getrakteerd. Meer informatie: https://zeehondentexel.nl.

De Texelstroom is een varend monument en wordt door vrijwilligers in de vaart gehouden. De botter werd in 1906 gebouwd voor het Loodswezen en is inmiddels volledig gerestaureerd. Daarbij is het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. Een- of tweemaal per week maakt de Texelstroom een tocht over de Rede van Texel. Meer informatie: www.texelstroom.nl.

Voor de liefhebbers van sportvissen is er de Rival. Schipper Jaap Tuitman kent het wad door en door en neemt zijn passagiers al dertig jaar mee naar "de goeie stekkies". Naar welke hij jou meeneemt, weet je nooit zeker en hangt af van de windrichting, de windsnelheid en het tij. Je kunt de Rival ook boeken voor een robbentocht. Meer informatie: www.sportvissentexel.nl.

Leuk is ten slotte een rondvaart met de Egbertha, een historische sleepboot uit 1930. De boot heeft een dieselmotor van het merk Stork Ricardo en is nog helemaal authentiek ingericht. Meer informatie: www.egbertha.nl.

De steiger bij paal 33, in het uiterste noorden van het eiland, is dagelijks het startpunt van een robbentocht met waddenveer De Vriendschap. In het Eierlandse Gat en omgeving leven zo'n 1500 gewone zeehonden en ongeveer 1000 grijze zeehonden. Met het zakkende water kruipen ze in grote groepen op de drooggevallen zandplaten, om te genieten van de zon en de rust. De dieren zijn vanaf De Vriendschap uitstekend te zien. Meer informatie: www.waddenveer.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten