Bij de vuurtoren.
Bij de vuurtoren. Foto: Frans Alderse Baas

Nieuwe tentoonstelling in vuurtoren

Algemeen TexelTips

De Cocksdorp - Er is hard gewerkt op het meest noordelijke puntje van Texel, maar het resultaat is er dan ook naar. De Texelse vuurtoren is voorzien van een lik verf én -belangrijker nog- de tentoonstelling is vernieuwd en bezoek méér dan waard.

Het is één van de absolute blikvangers die het eiland rijk is. Waar de vuurtoren vroeger diende als baken voor de scheepvaart, is het tegenwoordig een drukbezochte attractie. En terecht want vanaf de toren heb je een fantastisch weids uitzicht over het eiland, de Noordzee, de Waddenzee en Vlieland. Op een heldere dag zijn in de verte zelfs Den Helder en Wieringen te zien. Of het nu een zonnige dag is, of dat de wind om je oren fluit: het is altijd een betoverende ervaring. 

De vuurtoren is in de herfst van vorig jaar een aantal weken gesloten geweest voor een grootschalige opknapbeurt. De toren is toen helemaal leeggehaald en geschilderd en de tentoonstelling is volledig vernieuwd. Het bijzondere verhaal van de Texelse vuurtoren komt daardoor veel beter tot zijn recht. Op een laagdrempelige manier ontdekken de bezoekers de roerige geschiedenis van de toren, de reden waarom hij ooit is gebouwd en de werkzaamheden van de vuurtorenwachters. Dit verhaal begint al op het toegangspad en eindigt boven bij de wachtkamer, die deels is opengesteld. 

Tijdens de klim naar boven leer je van alles over de bewogen geschiedenis van de vuurtoren. Zo was de toren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een stille getuige van de bloedige ontknoping van de zogenaamde ‘Russenoorlog’. De kogelgaten in de oude toren zijn nog altijd zichtbaar.

De Texelse vuurtoren is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur. Koop je tickets met tijdslot op vuurtorentexel.nl.

Van onze partners