<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Texel Actief

Mountainbikeroute van 100 km over Texel

Mountainbikers kunnen hun hart ophalen op Texel. Vorig jaar werd de nieuwe MTB-route over het eiland geopend, met een lengte van liefst honderd kilometer. Een afwisselend parcours door en langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden op het eiland.

Het officiële startpunt ligt nabij de veerhaven, maar je kunt de route ook op allerlei andere plekken oppikken. Vanaf 't Horntje loopt de ATB-route langs de westkust van Texel. Daar fiets je afwisselend langs duingebied en door het bos. Het is een uitdagend en plaatselijk ook technisch stuk, waarvan maar een klein gedeelte verhard is. Met klimmetjes, afdalingen, scherpe bochten en prachtige uitzichten. Wie toe is aan een tussenstop, kan bijvoorbeeld even opsteken bij boskiosk 't Turfveld, in De Koog of meer noordelijk bij het Sluftercafé.

Het parcours loopt helemaal naar de noordpunt van Texel, tot vlakbij de vuurtoren. De route gaat verder langs de Waddendijk, in zuidelijke richting. Op die terugweg fiets je via de polder en passeer je de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild. Vanaf De Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route onder meer langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route het aandeel verhard groter, maar onder meer het stuk van de route door en langs de polder Waalenburg is zeker de moeite waard.

In de route zitten verschillende afsnijd mogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Van de route loopt een kleine 33 kilometer door gebieden die door Staatsbosbeheer (SBB) worden beheerd. Voor SBB staat het beschermen van de natuur op de eerste plaats, maar de beheerder vindt het ook belangrijk dat mensen de natuur, waar dat mogelijk is, kunnen beleven. Samen met Wielersport Texel is een uitdagende route samengesteld die mountainbikers alle ruimte geeft op plekken waar het de natuur niet schaadt.

Een paar adviezen: respecteer daarom de natuur, plant én dier, fiets bij voorkeur in kleine groepjes, waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk en rij waar het druk is niet te snel. Afval niet laten slingeren, maar meenemen. Zo kunnen alle gebruikers op een rustige en respectvolle manier genieten van de natuur.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten