De Slufter: bijzonder natuurgebied | TEXEL | het '0222' gevoel
Logo texel0222.nl
Foto: Duncan Whyte
Texel Actief

De Slufter: bijzonder natuurgebied

De Slufter is een bijzonder natuurgebied en onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Het staat in open verbinding met de zee en is dus een kwelder, waar stroompjes water doorheen lopen. 

Bij extreme weersomstandigheden – dat gebeurt een paar keer per jaar – loopt de hele Slufter vol en staat het zeewater tot aan de stuifdijk aan de oostkant van het gebied. Logischerwijs groeien er alleen planten die goed bestand zijn tegen zoutwater, zoals zeekraal en zeealsem. Ook is het een aantrekkelijk gebied voor water- en wadvogels.

Ecomare verzorgt diverse excursies door De Slufter, zoals “Struinen door de zoute kreken van De Slufter” en in de zomermaanden ook “Schemeren in De Slufter”. Laatstgenoemde excursie wordt in de avonduren gehouden, een tijdstip waarop de rust over het gebied komt en je de natuur heel anders beleeft dan overdag.

In verband met de coronamaatregelen worden de excursies voorlopig gehouden in groepjes van niet meer dan negen deelnemers. Tijdig reserveren is daarom noodzakelijk. Dat kan via www.ecomare.nl.

Meer berichten