Afbeelding
Foto: Pepijn Dros

Bij Flora zie je altijd wel iets nieuws

Algemeen TexelTips

DE KOOG - Hoe vaak je ook in Maritiem-en Juttersmuseum Flora bent geweest, bij elk bezoek ontdek je weer nieuwe dingen. Simpelweg omdat er zó veel te zien valt.

Mijn kinderen -drie jongens van 9, 7 en 2 jaar- zijn gek op dit leuke museum tussen Den Burg en De Koog. Dat komt goed uit, want of het nu mooi of slecht weer is, bij Flora kun je altijd terecht. Vandaag is het een beetje bewolkt, maar dat maakt bij Flora dus niets uit. 

We hebben net opa Jaap opgepikt want die had ook wel oren naar een bezoekje aan Flora. Opa is met name nieuwsgierig naar het nieuwe TESO-paviljoen dat onlangs is toegevoegd aan de toch al indrukwekkende collectie van het museum. Blikvanger van het paviljoen is het originele stuurhuis van De Schulpengat. Deze veerboot voer tussen 1990 tot 2015 van en naar Texel, en vervoerde miljoenen passagiers. Toen het schip moest worden vervangen ontstond het idee het stuurhuis in te richten als ‘Texels nautisch erfgoed’. Klinkt goed, maar de kinderen willen eerst een rondje over het museumterrein maken. Bij de ingang krijgen we van een vriendelijke medewerker een leuke (en pittige!) speurtocht mee waar ze zich op kunnen stukbijten. Gelukkig is opa mee om een beetje te helpen...
Op het Flora-terrein is zo veel te zien, dat we telkens weer nieuwe dingen ontdekken die we bij een vorig bezoek over het hoofd hebben gezien. Vandaag zijn de scheepsradio’s met tientallen knopjes en schuifjes in trek. “Papa, waar is dit knopje voor?”, “Papa, kun je ook muziek luisteren op deze radio?”. Goede vragen, waarop ik het antwoord helaas schuldig moet blijven. Eén van de favorieten attracties van mijn kinderen is de reddingscapsule waar je ook écht in kunt. Eigenlijk zou ik zelf ook wel zo’n ding in de tuin willen hebben, want als ik ze hun gang laat gaan zijn ze er uren zoet mee.

Hoewel de kinderen thuis graag tijd doorbrengen achter een scherm, zijn bij Flora de behendigheidsspelletjes erg in trek. Om de beurt proberen ze in opperste concentratie een balletje door middel van een ouderwets houten roer over de woeste baren naar de ‘overkant’ te brengen. De TESO-expositie valt ook goed in de smaak. “Dus de boot zag er vroeger heel anders uit?”. Ook opa neemt de TESO-tentoonstelling belangstellend in zich op. Voor even zijn de rollen omgedraaid, want nu moeten de kinderen die hééééél graag naar de speeltuin willen, even wachten op opa. “Heel even wachten nog jongens, ik wil hier ook nog even kijken...”. Maritiem- en Juttersmuseum Flora is kortom een fantastisch leuk museum voor jong én oud. www.juttersflora.nl

Van onze partners