Afbeelding
Foto: Flora

Bezoek aan Flora leuk voor jong en oud

Algemeen Texel Actief

Jutten zit Texelaars in het bloed. Als het begint te regenen en de wind aantrekt, wordt menig echte Texelaar onrustig. Hoewel er veel minder aanspoelt dan vroeger, blijft het toch altijd weer hopen op een mooie jut. Wie dat gevoel wil ervaren, kan niet om een bezoek aan Maritiem en Juttersmuseum Flora heen.

In het typische familiemuseum - te vinden is aan de Pontweg tussen Den Burg en De Koog in (schuin tegenover de waterzuivering) - kijk je je ogen uit. Voor even wanen bezoekers zich de jutters van weleer. Al bij aankomst begint de beleving met de ‘gestrande’ schepen; een Noorse houten kotter ‘de Sjøfuglen’ en een reddingcapsule. Eenmaal op de binnenplaats van het museum valt op hoeveel de Texelse vissermannen in de jaren uit zee hebben gevist; van ankers en boeien tot vliegtuigmotoren. De schatten van Flora zijn onder meer afkomstig uit collecties van diverse roemruchte Texelse jutters als Maarten Boon en Cor Ellen. Niet te missen is tevens het stuurhuis van de Schulpengat, het TESO-schip dat jarenlang Texelaar en toerist veilig vervoerde tussen Texel en Den Helder. De stuurhut wordt momenteel omgetoverd tot een waar tentoonstellingspaviljoen dat nog deze zomer moet worden geopend. 

In het museum zelf ben je zo maar uren zoet. Iedere zaal die je ingaat, doet je verbazen, fronzen of schaterlachen. Loop iedere ruimte zeker twee keer rond, want we garanderen dat je toch weer iets ziet dat je de eerst keer over het hoofd hebt gezien. Wist je bijvoorbeeld dat het museum beschikt over wel driehonderd verschillinde reddingsboeien? Kinderen kunnen een gratis speurtocht krijgen. Tijdens de speurtocht kom je diverse leuke spelletjes tegen zoals een hengelspel, slingerplank, trekbiljart, bibberspiraal, zeememoriy. Of maak je eigen knoop aan het knopenbord! 

En hoewel Flora zichzelf omschrijft als echt familiemuseum is het eigenlijk ook een verplicht uitje voor stellen of groepen die het eiland bezoeken.

Van onze partners