Afbeelding

Snelcursus jutten voor beginners

Algemeen TexelTips

Jutten zit Texelaars in het bloed. Als het begint te regenen en de wind aantrekt, wordt een beetje Texelaar onrustig. Hoewel er veel minder aanspoelt dan vroeger, blijft het toch altijd weer hopen op een mooie jut. Wie dat gevoel wil ervaren, maar zich niet door weer en wind naar het strand wil begeven is van harte welkom bij Maritiem en Juttersmuseum Flora.  

Maritiem en Juttersmuseum Flora is een echt familiemusuem waar heel veel  te zien en te beleven valt voor alle leeftijden. Het musuem ligt aan de Pontweg halverwege tussen Den Burg en De Koog. Voor even wanen bezoekers zich de jutters van weleer. Al bij aankomst begint de beleving met de ‘gestrande’ schepen; een Noorse houten kotter ‘de Sjøfuglen’ en een reddingcapsule. Eenmaal op de binnenplaats van het museum valt op hoeveel de Texelse vissermannen in de jaren uit zee hebben gevist; van ankers en boeien tot vliegtuigmotoren. De schatten van Flora zijn onder meer afkomstig uit collecties van diverse roemruchte Texelse jutters.
Niet te missen is tevens het stuurhuis van de Schulpengat, het TESO-schip dat jarenlang Texelaar en toerist veilig vervoerde tussen Texel en Den Helder. De stuurhut wordt momenteel omgetoverd tot een waar tentoonstellingspaviljoen dat nog deze zomer moet worden geopend. In het museum zelf ben je zo maar uren zoet. Iedere zaal die je ingaat, doet je verbazen, fronzen of schaterlachen.

Loop iedere ruimte zeker twee keer rond, want we garanderen dat je toch weer iets ziet dat je de eerst keer over het hoofd hebt gezien. Wist je bijvoorbeeld dat het museum beschikt over wel driehonderd verschillinde reddingsboeien? Kinderen kunnen een gratis speurtocht krijgen. Tijdens de speurtocht kom je diverse leuke spelletjes tegen zoals een hengelspel, slingerplank, trekbiljart, bibberspiraal, zeememory. Of maak je eigen knoop aan het knopenbord! En hoewel Flora zichzelf omschrijft als familiemuseum is het eigenlijk ook een verplicht uitje voor stellen of groepen die het eiland bezoeken. Het is kortom eigenlijk leuk voor iedereen!

Van onze partners