Afbeelding
Foto: Museum Waelstee

Bezoek Texels erfgoedmuseum Waelstee

Algemeen Texel Actueel

DE WAAL - Texels erfgoedmuseum Waelstee in De Waal opent vanaf 28 februari weer zijn deuren. Naast de vaste collectie zijn er in het museum verschillende cultuurhistorische exposities te zien en worden er regelmatig demonstraties gegeven.

De expositie ‘Van vlas tot linnen’ bijvoorbeeld toont de vlasteelt op Texel in het verleden. Ook is er aandacht voor de teelt van meekrap. Dit product werd vooral geteeld voor de rode kleurstof, gebruikt voor het kleuren van textiel en leer. In het museum staat een fraai, opengewerkt schaalmodel van de meekrapfabriek. In de grote zaal vind je koetsen en andere wagens. De expositie ‘Geloven op Texel’ is ingericht rond het pronkstuk -het schilderij ‘De Aanbidding der Koningen’-. Op de bovenverdieping vind je de afdeling met oud Texels speelgoed. 

Verder zijn er vitrines met miniaturen van wagens en modellen van boerderijen. Er is ook een expositie over de watersnoodramp, met onder meer een indrukwekkende video over de ramp en historisch foto- en krantenmateriaal. Elke dinsdag- en woensdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur is de smederij in bedrijf. Het smeden wordt gedemonstreerd en toegelicht. Kijk voor meer info en de aankondiging van diverse demonstraties op www.cultuurmuseumtexel.nl.

Van onze partners