Afbeelding

Museum Waelstee weer open

Algemeen TexelTips

Na de lange gedwongen sluiting gaat ook Museum Waelstee in De Waal weer open. Naast de vaste collecties zijn er vanaf diverse exposities te zien.

In het voorhuis exposeert kunstenaar Daan van Loenhout schilderijen. De expositie ‘Van vlas tot linnen’ toont de vlasteelt op Texel in het verleden, met machines voor het kweken en oogsten van vlas en fraai linnenwerk. Ook is er aandacht voor de teelt van meekrap. Dit product werd vooral geteeld voor de rode kleurstof, gebruikt voor het kleuren van textiel en leer. In het museum staat een opengewerkt schaalmodel van de meekrapfabriek.

In de grote zaal vind je koetsen en allerlei andere soorten wagens. De expositie ‘Geloven op Texel’ is helemaal opnieuw ingericht rond het pronkstuk, het schilderij ‘De Aanbidding der Koningen’.

Op de bovenverdieping is de afdeling met oud Texels speelgoed verder uitgebreid. Verder zijn er vitrines met miniaturen van wagens en modellen van boerderijen. De expositie over de watersnoodramp, met onder meer een indrukwekkende video over de ramp en historisch foto- en krantenmateriaal, is verlengd.

Doordeweeks zijn er demonstraties. Zo is iedere dinsdag- en woensdagmiddag de smederij in werking. De demonstraties worden aangekondigd op de website www.cultuurmuseumtexel.nl.

Van onze partners