Afbeelding

Vers bloed aflevering 1 Evert Malschaert van de Texelse Branding

Algemeen TexelTips Winkelen

Texel bruist van het ondernemerschap. Ook veel nieuwe ondernemers die in deze periode een zaak zijn begonnen of hebben overgenomen. In “Vers bloed” een portret van vier jonge Texelse ondernemers en hun bedrijf. Vandaag deel 1.

Een kopje koffie als beleving. Voor dat genoegen kun je terecht in de Texelse Branding. Deze ambachtelijke koffiebranderij in het centrum van Den Burg biedt keus uit allerlei soorten en smaken zelfgebrande koffie waarin de oorsprong is terug te proeven.

Wat maakt koffie lekkere koffie? Daar kan Evert Malschaert, eigenaar en koffiespecialist, veel over vertellen. “Koffie is een megacomplex proces, waarin veel goed kan gaan, maar ook fout. Van de groei van het besje tot in het kopje koffie. Ooit proefde ik ergens een heerlijk kopje koffie, perfect gewoon. Daar werd ik zó door getroffen, dat ik thuis probeerde dat ook voor elkaar te krijgen. Het was niet makkelijk, veel vallen en opstaan en uitproberen. Er komt veel bij kijken. De herkomst van de bonen, de grond waarin ze zijn gegroeid, het soort besje, de bewerkingsmethode. Het branden van de koffie steekt héél nauw. De temperatuur, maalgraad, het water, de versheid en noem maar op. Zóveel factoren die van belang zijn.”

Van hobbyïst groeide Evert uit tot specialist. In 2020 opende hij koffiespeciaalzaak Texelse Branding. Je hebt er de keus uit vele soorten en smaken koffie. Van Braziliaans tot biologisch en van gefilterd, espresso tot flat white. Ambachtelijk gemaakt, de bonen ter plekke gebrand.

De zaak aan de rand van het park groeide in korte tijd uit tot een pleisterplaats voor liefhebbers. Evert en zijn medewerkers hebben een passie voor koffie. En zijn in voor wat nieuws. “Wie ergens op vakantie is geweest, neemt altijd wel een zakje koffie mee uit dat land. Zelf ga ik binnenkort op bezoek bij een koffieplantage in Costa Rica.”

Je kunt er terecht voor een kopje koffie, maar ook om koffiebonen te kopen voor thuis. Ter plekke gebrand in de winkel en met de zekerheid dat de boer die de bonen elders in de wereld produceerde een eerlijke prijs heeft gekregen.

Ambachtelijk gemaakt zijn ook de broodjes die bakker Fabrizio Previti bereidt in de bakkerij verderop in de zaak. “Gebakken met desem en zonder bakkersgist. Het duurt wat langer, maar met veel meer smaak en zonder toevoegingen.”

Zo komen de geur en smaak van vers gebrande koffie en gebakken brood bij elkaar in de Texelse Branding, een zaak vol traditie, ambacht, sfeer en smaakbeleving.

U vindt Texelse Branding hier in het centrum van Den Burg.

Van onze partners