Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Texelse gastvrouwen deel 1

Algemeen Eten & Drinken

Nu de terrassen weer open zijn stellen wij graag enkele van Texels geweldige gastvrouwen aan u voor. Gastheerschap is een groot goed. Het gevoel dat je welkom bent. Vijf gastvrouwen uit de Texelse horeca vertellen hoe zij daar invulling aan geven. Vandaag deel 1: Sita Mijwaard van Café De Slock in Den Burg.

Sita van De Slock houdt van contact met mensen. “Sita is gezellig, werkt keihard en heeft een moederlijk soort overwicht. Ik hoor het haar nóg vragen aan zo’n dronken droppie, die voor de zoveelste keer van zijn barkruk was opgestaan, terwijl dat tegen de coronaregels was. Heel lief: Ga je weer zitten? En hij dééd het.”

Geen betere gastvrouw dan Sita Mijwaard van De Slock, vindt onze fotografe Evalien, kind aan huis in het populaire bruine café aan de Parkstraat in Den Burg. Sita reageert verlegen op de loftuitingen: “Dat zeg ik niet van mezelf, hè? Ik weet helemaal niet of ik wel zo goed ben. En ik vind ook niet dat ik zo hard werk. Maar dat komt misschien doordat ik het leuk vind. Het is echt waar: elke dag is leuk!”

Sita is duidelijk de bescheidenheid zelve. “Ik heb niks afgemaakt en ben op de HAVO twee keer blijven zitten. Voor een mondeling examen Frans had ik Le Petit Prince gelezen. Ik snapte er niks van en belde een vriendin: Zullen we alvast op vakantie naar Texel gaan? Hier kwam ik mijn huidige ex tegen. Ik ben nooit meer weggegaan.”

Dertig jaar later constateert ze bijna verbaasd dat ze altijd in de horeca heeft gewerkt. “Op een blauwe maandag bij een bank na. Ik dacht dat ik een echte baan nodig had. Maar acceptgiro’s in een envelop doen, was toch niet wat ik zocht. Ik houd van het contact met mensen.”

“Ik vond het spannender dan trouwen”

Op haar CV prijken gerenommeerde horecabedrijven. “Maar luxe of simpel, bruin café of viersterrenhotel, het maakt mij echt niet uit. Ik vind het leuk als mensen het leuk hebben. Hier ben ik ingerold. We waren drie jaar samen, toen Heino op een dag thuiskwam en vroeg: Zullen we een café beginnen? Dat werd De Slock, dat te koop stond. Ik vond het spannender dan trouwen. Stamgasten met altijd dezelfde verhalen, ik was bang dat ik het saai zou vinden. Maar het is juist heel mooi. De dynamiek is elke keer anders.”

Ondanks haar slechte ervaringen op school, heeft Sita zich kort geleden vol enthousiasme op de opleiding tot biersommelier gestort. Lachend: “Studeren is niet erg, hoor. Ik moet blind leren bieren te herkennen. Dat doe je dus door te proeven.”

Van onze partners