<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto: Evalien Weterings
TexelTips

Texel Airport een bruisende plek | Deel 4 Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Texel Airport is een bruisende plek waar vliegtuigen opstijgen en landen, parachute wordt gesprongen, er is een restaurant met een fraai terras, het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum '40-'45, een vliegtuigonderhoudsbedrijf, een zweefvliegclub en eens in de drie jaar een grote vliegshow. Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel besteedt uitgebreid aandacht aan de Russenoorlog. Deze opstand van Georgische krijgsgevangenen brak uit in de nacht van 5 op 6 april 1945 en maakte Texel tot Europa's laatste slagveld. 

De gevolgen waren enorm. Zo'n 100 Texelaars, minstens 565 Georgiërs en ruim 800 Duitsers verloren het leven. Ook de materiële schade was onvoorstelbaar. Zo werden bijna alle boerderijen in de polder Eierland in brand geschoten, werd de kerk van De Waal in puin gelegd en raakte het centrum van Den Burg zwaar beschadigd.

Veel aandacht is er in het in 2018 vernieuwde museum ook voor de luchtoorlog boven Texel, de bouw van de Atlantikwall en de Assengangers, de achthonderd Texelse mannen die in november 1944 als dwangarbeiders naar Drenthe werden gedeporteerd. De tentoonstelling kwam met de modernste digitale technieken tot stand. Een ander deel van het museum is gewijd aan de bijzondere geschiedenis van de Texelse luchtvaart, die teruggaat tot vóór 1937, toen het vliegveld werd geopend. Al in 1917 was bij de Mokbaai een militair kamp met watervliegtuigen.

Het museum is gevestigd op Texel Airport en van begin mei tot begin november dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Voor groepen worden op verzoek rondleidingen verzorgd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten