Afbeelding
Foto: Pepijn Dros

Inspiratiebron voor kunstenaars

Algemeen

TEXEL - Eilanden hebben altijd een aanzuigende werking op kunstenaars gehad. En waarom? Komt het door de elementen die hier vrij spel hebben? Heeft het misschien iets te maken met de nabijheid van de zee? Of zijn het ‘de eilanders’ met hun eigenzinnige karakter en een hart van goud? 

Hoe je het ook wendt of keert, Texel is al heel lang een inspiratiebron voor schilders, schrijvers, beeldhouwers, muzikanten en andere kunstenaars. De misschien wel beroemdste inwoner van Texel ooit - Jan Wolkers - was een gevierd schrijver en kunstenaar. In de vijver aan de Elemert in Den Burg staat een glazen kunstwerk van Wolkers getiteld ‘Onbekommerd’. Een ander imposant werk van glas dat hij maakte genaamd ‘Tot hier en niet verder’, stond op de Waddendijk, maar is helaas door vandalisme verloren gegaan.

Maar ook vóór Jan Wolkers, heeft Texel al een aantal (lokaal) gerenommeerde kunstenaars afgeleverd. Wat te denken van Reinier Bakels, Souwie de Wijn, Toon de Haas en waarschijnlijk de bekendste ‘Texelse’ schilder, Ad Blok van der Velden. Hoewel ‘Blok’ niet op Texel is geboren, was hij hier lange tijd woonachtig en in die periode was hij zeer actief als schilder. Geliefde onderwerpen van de schilder waren onder meer het boerenlandschap van voor de ruilverkaveling, de duinen en het strand. Tot op de dag van vandaag zijn met name zijn olieverfschilderijen van ‘de Texelse Van Gogh’, zoals hij wel wordt genoemd, erg gewild bij Texel-liefhebbers.

Ook vandaag de dag blijft Texel een inspiratiebron voor kunstenaars. Zo zijn er verspreid over het hele eiland galerieën, expositiemieruimten en beeldentuinen te vinden die een bezoekje meer dan waard zijn. Zo is er in Den Burg bijvoorbeeld kunstlokaal Zout, waar met regelmaat Texelse kunstenaars exposeren. Ook in het Glazen Paleis in de Wezentuin, in het centrum van Den Burg, valt regelmatig werk te bewonderen van lokale artiesten en soms ook van kunstenaars van ‘de overkant’ die op de één of andere manier een connectie met het eiland hebben. Verder telt het eiland meerdere galerieën, elk met een eigen sfeer en uitstraling. Zo heb je in De Koog bijvoorbeeld Galerie Posthuys, in Den Burg galerie RAT (Recomposed Art Texel) en vind je in het voormalige schooltje van Zuid-Eierland de Eilandgalerie, herkenbaar vanwege het opvallende Paaseilandbeeld in de tuin. In Den Hoorn kun je terecht in de beeldentuin van galerie LeRoy. Ook leuk is een tweetal typisch Texelse schapenboetjes die tegenwoordig in gebruik zijn als expositieruimte; in de Kunstboet tussen Den Burg en Oudeschild is werk te zien van verschillende Texelse kunstenaars en even buiten Den Hoorn wordt in het schilderachtige Boetje van Klemat kunst getoond.

Afbeelding

Van onze partners