Afbeelding
Foto: Robin Waerts Foto&Video

Spotted by locals - tips voor kids

Algemeen Texel Actief

Op Texel is het bijna onmogelijk om je te vervelen. Naast prachtige natuur, zon, zee en strand is er een ruime keuze aan musea en valt er van alles te doen voor jong en oud. We vroegen een paar jonge Texelaars naar hun favoriete plekje op het eiland en wat het leukste is om te doen voor en met kinderen op Texel. We noemen het spotted by locals junior

De speeltuin bij De Krim
Siem (9) en Jip (7) wonen met hun ouders in Zuid-Eierland, op een steenworp afstand van het vliegveld. Deze zomer maakten ze een rondvlucht boven Texel met Tessel Air. “Het was heel leuk om te doen”, zegt Siem. “De zon scheen en daardoor konden we heel ver kijken.” Jip: “We zijn over de vuurtoren gevlogen, over de zee en we hebben ons huis, het huis van opa en oma en de TESO-boot gezien.” Siem zat naast de piloot en mocht zelfs eventjes sturen. “Dat was heel spannend!”

Hoewel de twee broertjes heel enthousiast zijn over hun rondvlucht, is hun favoriete plekje toch de grote binnen- en buitenspeeltuin bij De Krim. “We kunnen niet elke week met het vliegtuig, zegt papa. Maar we kunnen wel heel vaak naar De Krim en daarom vind ik dit het allerleukste ding om op Texel te doen.” Siem: “Op De Krim mogen we soms ook bowlen, midgetgolfen en lasergamen.” Er is zelfs een VR-Rifter, een Virtual Reality Experience, waar Siem af en toe in mag. “Dan krijg je een soort bril op en dan word je achtervolgd door dinosaurussen! Dat is eigenlijk mijn favoriet.”

Zeehonden kijken bij Ecomare
Bo (2) is gek op paarden. Het liefst gaat hij er elke dag op uit om paardjes in de wei te aaien. Als hij bij zijn opa en oma is, gaat hij altijd – weer of geen weer – bij opa achterop de fiets naar de Hoge Berg “paardies kijkuh”. Sinds hij met zijn ouders en broers naar Ecomare is geweest, heeft Bo nóg een lievelingsdier: de zeehond. Bij elk bezoek eist hij dat er geen bassin wordt overgeslagen. “Meer zeehond? Meer zeehond?”

Het Sommeltjespad
Loïs (9) en haar broertje Sepp (6) zijn op stap met de zusjes Julia (7) en Elina (5). De moeders van de kinderen zijn bevriend en als ze met elkaar afspreken en vragen wat ze willen doen, is het antwoord steevast: “Sommeltjespad!”


Sommeltjes zijn mysterieuze aardmannetjes over wie op Texel al eeuwenlang de wildste verhalen de ronde doen. Zo zouden Sommeltjes ’s nachts tot leven komen, om bij de eerste zonnestralen spontaan weer te verstenen. Op het Sommeltjespad in De Dennen is van alles te zien, weet Julia. “Je moet wel goed zoeken, want sommige Sommeltjes zitten verstopt.” Sepp somt de dieren op die hij onderweg heeft gezien: “Een heel grote muis, een egel, een uil en een enge spin.” Elina vult aan: “En konijntjes!”

‘t Turfveld
Lucas (3) en zijn vriend Ben (3) zijn, vooral ’s zomers, regelmatig met hun moeders te vinden bij Bospaviljoen ’t Turfveld. “De grote zandbak”, zoals Ben het noemt. Lucas houdt zich liever met andere dingen bezig: “Mag ik ijs?”, is meestal de eerste vraag die bij hem opkomt als ze er aankomen. De jongens kunnen zich uren vermaken in de zandbak en ook de omgeving wordt verkend. Ben durft zelfs in de bomen te klimmen, met een beetje hulp van mama. “Kijk, Lucas”, roept hij enthousiast. Maar Lucas wil daar niets van weten, die verstopt zich liever in een hut, die er al door andere kindjes is gebouwd. Wat het favoriete onderdeel van het uitje was deze keer? “Het ijs”, zijn de jongens het eens.  

Van onze partners