Afbeelding

Open Monumentendag

Algemeen TexelTips Texel Actueel

OUDESCHILD - Diverse bijzondere gebouwen op het eiland zijn zaterdag 10 september opengesteld voor bezoek tijdens de Open Monumentendag 2022. De dag staat deze keer in het teken van duurzaamheid en verduurzaming. Actuele thema’s. Een gebouwd monument is vaak van respectabele leeftijd, gebouwd van gedegen materialen en daarmee een symbool voor duurzaamheid.

Bij monumenten wordt voor verduurzaming voornamelijk toegespitst op warmteverlies en energieverbruik en dat gaat bij monumenten vaak niet van een leien dakje, is bij sommige deelnemers te zien. Inpandige muurisolatie zorgt dikwijls voor problemen, zoals condensvorming bij de aansluiting met balklagen. Wanden met bijzondere wandtegels wil je graag in het zicht houden. Gelukkig neemt de kennis over warmteverlies en alternatieve vormen van verwarming toe, ook bij monumenten. Maar soms resteert er maar één oplossing: niet het pand isoleren, maar de gebruikers; dat betekent warme sokken en een wollen trui!

De deelnemende monumenten, staan op pagina 41 in de actuele Vakantiekrant, op de websites van de gemeente Texel, de Historische Vereniging Texel en de VVV. De te bezoeken panden zijn te herkennen aan de Open Monumentenvlag. Kom in verband met de bereikbaarheid zoveel mogelijk op de fiets of lopend.

Van onze partners