Afbeelding

Vers bloed aflevering 2 Job Witte van kaasboerderij Wezenspyk

Algemeen Eten & Drinken TexelTips Winkelen

Texel bruist van het ondernemerschap. Ook veel nieuwe ondernemers die in deze periode een zaak zijn begonnen of hebben overgenomen. In “Vers bloed” een portret van vier jonge Texelse ondernemers en hun bedrijf. Vandaag deel 2.

“Het mooiste aan dit bedrijf voor mij is de eer en het recht het bedrijf te mogen voortzetten waar mijn ouders hun ziel en zaligheid in hebben gestoken. Dat ik de ruimte krijg om daar mijn eigen draai aan te geven.”

Job Witte staat sinds 2020 aan het roer van kaasboerderij Wezenspyk, waar zijn ouders Anton en Janine Witte 40 jaar geleden begonnen met de productie van Texelse boerenkaas. Inmiddels geproduceerd in zo’n 60 varianten, uitgegroeid tot een gewaardeerde lokale delicatesse, met de kaasboerderij als trekpleister voor bezoekers.

Job groeide ermee op en hielp mee. Maar dat hij de kaasboerderij zou overnemen, was geen uitgemaakte zaak. Hij ging bedrijfseconomie studeren en belandde in de financiële consultancy. En kwam zo bij allerlei bedrijven over de vloer, zag wat er goed en fout ging en leerde de verschillende bedrijfsculturen kennen. Met die kennis en ervaring ging hij anders naar het ouderlijk bedrijf kijken en zag de mogelijkheden die het hem bood.

“Ik werkte in loondienst. Als ondernemer en werkgever mag ik nu zelf de spelregels bedenken en invoeren. Een onwijs tof speelveld.” Enerzijds de bedrijfseconoom met een drive voor efficiency, anderzijds de ambachtelijke plattelandsonderneming, gestoeld op de eeuwenoude traditie van boerenkaas maken. Het lijken twee uitersten, maar juist daarin ligt voor Job de kracht en de uitdaging.

“Het fundament van dit bedrijf is goed en het spreekt tot de verbeelding. De ambachtelijke wijze en liefde voor het product, voortbouwend op de historie van wereldberoemde Texelse schapenkaas. Vanuit die traditie is Wezenspyk uitgegroeid tot een delicatessenbedrijf, op een plek met een lange en rijke geschiedenis. Dat koester ik.”

“Mijn werk ligt vooral achter de schermen. Ik ben keihard bezig om de structuur, organisatie en processen te verbeteren, inspelen op ontwikkelingen en nieuwe markten verkennen. Wat je ziet is dat een aantal trends wat later op Texel arriveert. Dat biedt kansen om het boerenambacht in hippe zaken te introduceren.”

Aan de ene kant het eeuwenoude ambacht en de historie van de plek en aan de andere kant met de tijd meegaan. Genoeg werk aan de winkel. “Volop ideeën, maar ik heb ook geleerd dat het lastig is die allemaal uit te voeren. Daarom: stapje voor stapje voortbouwen op traditie. Steeds een stukje beter.”

Je vindt Wezenspyk hier op Google Maps.

Van onze partners