Afbeelding
Foto: Texel Magazine

Delicatessel: Schapenkaas van de Texelaar

Toerisme

Op De Hogeberg, het oude land van Texel, zijn grazende schapen niet uit het beeld weg te denken. Vijfhonderd van deze 'Texelaars' zijn eigendom van schapenboer Jan-Willem Bakker. Jan-Willem is niet alleen schapenfokker en producent van schapenvlees - ook maakt hij op traditionele wijze schapenkaas, zoals dat al eeuwen op Schapenbedrijf De Waddel gedaan wordt.

"Toegankelijke, milde kaas met specifieke smaak"

Jan-Willem woont met zijn gezin op De Waddel, een monumentale stolp uit 1625. Hij pacht de boerderij van Natuurmonumenten. In 2009 nam hij het bedrijf officieel over. Bij De Waddel is bewust gekozen voor één, ongepasteuriseerde, harde kaassoort. "De schapenkaas heeft een specifieke smaak: kruiden toevoegen zou zonde zijn. Alleen de leeftijd van deze traditionele kaas varieert'', vertelt Jan-Willem. "Echt oude kaas is echter zeldzaam - meestal verkopen we de kazen voordat ze een jaar hebben kunnen rijpen.'' Het traditionele recept valt bij velen in de smaak: "Geregeld geven we rondleidingen aan mensen die alleen supermarkt-kaas kennen. Hier worden ze verrast door een anders soort kaas met een milde, toegankelijke smaak. Ook onze oudste twee kinderen zijn er weg van: als er een klant is, glippen zij gauw de winkel in om mee te proeven.''

Lammertijd

Omdat Jan-Willem op een natuurlijke manier schapen fokt, wordt niet het hele jaar door kaas geproduceerd. "De lammertijd is rond maart. Dan is de melk enkele maanden voor de lammetjes'', vertelt Jan-Willem. "Vanaf mei kunnen we kaas gaan maken. Na drie dagen melk 'sparen' worden stremsel en melkzuurbacteriën toegevoegd. Als dan door verwarmen een 'wrongel' van zachte kaas gevormd is, wordt deze opengesneden om het vocht eruit te laten lopen. Na een nachtje in een kaasvat wordt de kaas ingesmeerd met zout. Dan is het tijd voor het rijpingsproces: jonge kaas is met twee weken klaar, voor oude kaas is ongeveer een jaar geduld nodig.  Tegen oktober loopt het melkseizoen op z'n einde. 's Winters eten we dus alleen belegen of oude kaas'', lacht Jan-Willem.

De kaas is bij De Waddel verkrijgbaar aan de deur. De openingstijden van het winkeltje staan niet vast - wie zeker wil zijn van een kaasje, kan het beste van te voren even bellen. Er is overigens ook schapenvlees  en schapenwolhandcrème van De Noordkroon te verkrijgen, waarin het wolvet van de schapen van Jan-Willem verwerkt is.

Schapenbedrijf De Waddel Westergeest 4 Den Burg (0222) 322 337

Van onze partners