Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Zij kozen voor Texel en willen niet meer weg - deel 4 Michel en Monique Gregoire

Algemeen Texel Actueel

Je hebt verstokte Texelaars, hier geboren en getogen, die je met geen tien paarden van het eiland krijgt. Maar ook mensen van buitenaf. Die hier zijn komen wonen en werken, verknocht raakten aan het eiland en nooit meer weg willen. In deze serie bestaand uit vijf delen vertellen ze over hun passie voor het eiland. Vandaag deel 4: Ondernemers Michel en Monique Gregoire. "Jezelf beperken is een kunst."

Hij was mede-eigenaar van Deloitte Nederland, zij had een goede baan bij juwelenhuis Cartier. Maar wat zeggen twee Mercedessen op de oprit als de stress aan je vreet? Als je geen avond meer thuis bent? En als tot overmaat van de ramp je pasgeboren dochter ernstig ziek blijkt? "Dan leer je wel relativeren. Er moest toch meer zijn?" Michel en Monique Gregoire gooiden het roer om en begonnen een nieuw leven op Texel.

Zandbank

 "We kenden het eiland al goed, maar belandden in 2003 met bijna letterlijk niets op de Brink in De Koog", vertelt Monique. Na een tip kochten ze Zandbank, een buitensportbedrijfje dat prima aansloot bij hun interesses en kwaliteiten. "Ik houd van organiseren, Michel is duikinstructeur en waterskiër en heeft mountainbiketochten begeleid. Samen hebben we een commerciële achtergrond." Michel: "Na een half jaar hadden we vijftig kano's, een klimwand en een reddingboot met een motor van 80 pk. In korte tijd groeiden we van 3.000 naar 25.000 klanten per jaar. En voor we het wisten hadden we 23 medewerkers. En dan pachtten we nog een kiosk bij paal 17 en verhuurden we 110 strandhuisjes." Monique lacht: " Hadden we het plotseling toch weer zo druk dat we ruzieden wie wat moest doen." Michel analyseert: "Het is moeilijk je ambities te kanaliseren, jezelf beperken is een kunst."

Tegen de trend in

Ze verkochten hun bedrijf en begonnen in 2013 in de Dorpsstraat Beach Active, een kleine maar rijk gesorteerde winkel met merkkleding, badmode en uiteenlopende accessoires. Monique: "Tegen de trend in. De retail heeft het moeilijk, maar wij doen het goed. We wonen op een toeristeneiland en hebben elke week nieuwe mensen. In een stad hadden we het niet gered."

Tijd voor elkaar

Hardwerken doen ze nog steeds, ook in allerlei andere functies. Monique: "Maar buiten de drukke maanden hebben we genoeg tijd voor elkaar. Om op de mountainbike De Hors op te gaan of een wandeling door de Slufter te maken. Dat is heerlijk aan Texel." Michel: "We hebben afgesproken: zolang de kinderen thuis wonen, blijven we klein. Daarna zien we wel weer. Nee, we sluiten niks uit. We blijven ondernemers. Maar wat er ook gebeurt, Texel laat ons nooit meer los."

Van onze partners