<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
TexelTips

Den Burg, een dorp in ontwikkeling

Den Burg, "Winkelhart van Texel". Met zo'n 7.000 inwoners is het bovendien het grootste dorp van het eiland. Maar door het dorp winkelhart te noemen, doe je het eigenlijk tekort. Want er is veel meer te doen in 'de hoofdstad' van Texel.Den Burg, "Winkelhart van Texel". Met zo'n 7.000 inwoners is het bovendien het grootste dorp van het eiland. Maar door het dorp winkelhart te noemen, doe je het eigenlijk tekort. Want er is veel meer te doen in 'de hoofdstad' van Texel.

Gezelligheid troef in Texelse residentie

Lekker eten

In Den Burg zijn tal van goede restaurants. Het brede aanbod zorgt ervoor dat er keuze is voor iedere portemonnee en iedere smaak. We lichten er een aantal uit. Maar ga er ook vooral zelf op uit, ieders smaak is immers anders. Aan de Binnenburg, recht tegenover de Burghtkerk, vindt u De Smulpot. Het restaurant wordt gerund door Anton Kalusche en zijn partner Nancy Hopmans. Het sfeervolle restaurant heeft een verwarmd terras, zodat u ook bij een frisse avond lekker buiten kunt zitten. Anton en Nancy zorgen ervoor dat iedere gast zich welkom voelt. Wie geen zin heeft om uitgebreid te dineren, kan voor slechts een tientje terecht voor de barhap die er iedere dag weer anders uitziet. Iets verder richting de Stenenplaats aan de andere zijde van de straat vindt u De Coninck van Poolen. Een gezellige brasserie met een uitmuntende kaart tegen een eerlijke prijs en een mooie sfeervolle open keuken.  

Aan de rand van de sfeervolle Stenenplaats is De Kastanjeboom, een knus en gezellig eetcafé met een heerlijk terras op het gezellige plein en onder de luifel. Van verse vis, heerlijke eendenborst of een vegetarische maaltijd, bij het restaurant van Jan Simon Dros en René Windt kan de gast alle kanten op. Daarnaast heeft het restaurant tegenwoordig ook een zithoek voor degene die alleen even wat wil drinken. Een prima adres om even bij te komen.

Aan de Weverstraat is het goed toeven bij Vibes Streetfood. Een hippe, maar daarom niet minder gezellig tent midden in één van de bekendste winkelstraten van het eiland. Klaar met winkelen? Schuif dan hier eens aan en kom volledig tot rust.

Cafés

Den Burg is gezegend met een rijk aanbod aan cafés. Zo bemachtigden de biercafés Taveerne De Twaalf Balcken en De Slock een plaats in de Café Top 100. Het speciaalbier-aanbod van beide kroegen is enorm en ook voor een goed glas wijn bent u aan het juiste adres. Toch eens zin in een ander café? Met De Zwaan en café Mans is er genoeg te kiezen. U kunt zich tot in de late uurtjes vermaken.

Winkelen

Wat is 'het Winkelhart' zonder winkels. Van kleding tot souvenirs en van delicatessen tot de supermarkt. In Den Burg kan men in één keer voor alle boodschappen terecht. Den Burg beschikt over maar liefst drie supermarkten. Vlak bij de bioscoop aan de Gravenstraat vindt u bijvoorbeeld De Jumbo en aan de Wilhelminalaan is de onlangs vernieuwde Aldi te vinden.

Wie op zoek is naar de nieuwste kleding, kan niet om Modehuis Moerbeek aan de Parkstraat en Jojo Texel en Stan & Stacy aan de Stenenplaats heen. Een populaire winkel onder met name de toeristen is ook Kees de Waal aan de Binnenburg. Als het met Texel te maken heeft, is het hier meestal wel te koop. Daarnaast vindt u hier ook allerlei woonaccessoires. 

Dorp in ontwikkeling

Wie door Den Burg loopt, kan er niet omheen. Den Burg is volop in ontwikkeling. Zo wordt aan de rand van de Emmalaan een nieuwe sporthal gebouwd en ook de 'nieuwe Groeneplaats' is in aanbouw. Het park – waar sinds enige jaren Het Glazen Paleis te vinden is – krijgt bovendien ook een opknapbeurt. Aan de oostkant van het dorp verrijst de nieuwe woonwijk 'Buurtskap De Tuunen'. Een ruim opgezette wijk met veel groen. Dit gebied is tevens bedoeld als wandelgebied voor toerist en Texelaar.

Bezienswaardigheden

In Den Burg is genoeg te doen. Zo worden op de woensdagen in het hoogseizoen zomermarkten gehouden met een wekelijks wisselend thema en iedere maandagochtend is de warenmarkt. Zoekt u verkoeling tijdens een warme dag? Aan de Slingerweg vindt u openluchtzwembad Molenkoog. Een heerlijke plek met heel veel groen om te zijn op zomerse dagen. Met aangrenzend de Jeu de Boulesclub Den Burg waar regelmatig een balletje mee gegooid kan worden.

Meer van het culturele? De toren van de Burghtkerk is met enige regelmaat te bezoeken en in de Kogerstraat vindt u de Oudheidkamer. Het kleinste musea van Texel is verrassend veelzijdig en heeft regelmatig nieuwe exposities.

Rondwandeling

Maar ook een rondwandeling door Den Burg is voor de oplettende toerist al een uitje an sich. Historische elementen op gevels, de oorlogsbegraafplaats, bunker Texla en tal van plaatsen waar u onder het genot van een kop koffie even bij kunt komen van alle indrukken. Zo heeft vanuit de tearoom van Bakker Timmer een prima uitzicht op de bedrijvigheid op straat.

Bioscoop

Is het onverhoopt een keer slecht weer? Ondanks dat Texel nog geen 14.000 inwoners heeft, is er wel een bioscoop op het eiland. Met mooi weer kunt hier bovendien genieten van een heerlijk terras met uitzicht op het centrum. Op de website cinematexel.nl vindt u het actuele filmprogramma. Van buiten is de bioscoop een prachtig historisch pand, binnen voldoet Cinema Texel aan alle eisen van de moderne filmkijker.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten