Afbeelding
Foto: Jan Bakker

De kerk met de karakteristieke witte toren

Algemeen

Het Hoornder kerkje is het meest gefotografeerde bouwwerk van Texel en misschien zelfs wel van Nederland. Dat dankt het aan de karakteristieke witte toren, die in 1450 werd gebouwd en eeuwenlang als baken voor de scheepvaart dienstdeed. Nog steeds staat er op de trans een licht dat zeelieden helpt de gevaarlijke zandgronden tussen Texel en Den Helder te omzeilen.

Het kerkgebouw zelf dateert van 1425. Het jaartal 1646 dat je op de muur aan de kant van de Kerkstraat vindt, is aangebracht na een grote verbouwing, toen na de reformatie het koor en het altaar werden afgebroken.

De in de vijftiende eeuw gegoten torenklok moest in de Tweede Wereldoorlog worden ingeleverd bij de Duitse bezetter om te worden omgesmolten tot wapentuig. De klok werd met nog tweehonderd andere verscheept, maar zou Duitsland nooit halen omdat de schipper bij Urk zijn schip liet zinken. Na de oorlog zijn alle klokken geborgen.

In de kerk worden nog regelmatig diensten gehouden door de PKN-gemeente Waal, Koog, Den Hoorn. Daarbij is het in 1857 gebouwde orgel te horen. Ook op andere momenten kun je in alle rust van de bijzondere sfeer van dit rijksmonument proeven. Iedere dinsdag, woensdag en donderdag is de kerk van 11:00 tot 16:00 uur open voor bezichtiging. Aanmelden voor een rondleiding kan in het ernaast gelegen kerkelijk centrum De Hoeksteen, waar ook regelmatig exposities worden gehouden.

Van onze partners