<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Foto: Ronald Timmer
Texel Actief

Indrukwekkend deelnemersveld in Speedweekend

Een indrukwekkend deelnemersveld, met alleen al meer dan honderd stockcars, strijdt zaterdag 14 en zondag 15 juli om de roem en de prijzen in het Speedweekend op de autocrossbaan in polder Eierland.

Het Texelse Speedweekend is altijd al een evenement waarbij liefhebbers van de autocross hun vingers aflikken. Maar dit jaar spant de kroon. "Meer dan honderd stockcars in één kampioenschap, dat is nooit eerder in Nederland vertoond. Aan het NK deden er vorig jaar tachtig mee. Dus je kunt wel nagaan", zegt voorzitter Menno Koorn van de organiserende MAB-club Texel trots.

De deelnemers komen van heinde en verre. Onder hen ook veertien Engelse Formule 1-coureurs. De bekendste van allemaal is Craig Finnikin, de wereldkampioen van 2014. In 2010 werd hij al eens derde en in 2013 tweede van de wereld. Ook op Texel is hij één van de topfavorieten, maar de concurrentie zal er alles aan doen om hem van de zege af te houden.

Vooral de Texelse coureurs zal er veel aan gelegen zijn om voor eigen publiek goed te presteren. Zij worden daarbij enigszins geholpen door het wedstrijdreglement, dat bepaalt dat de sterkste rijders in de manches achterin van start gaan. Dat betekent dat de favorieten iedere keer een inhaalrace wacht. Degene die in de manches de meeste punten verovert, start in de finale vooraan. Dit systeem was al van toepassing in de Formule 1, maar wordt tijdens het Speedweekend ook gehanteerd in de Rodeoklasse en bij de Junioren. In de Vrije Standaard en de Bangerstox gelden nog de traditionele regels.

Niet alleen de Formule 1 kent een sterk deelnemersveld, dat geldt ook voor de andere klassen. Elke klasse heeft z'n eigen charme. De opgevoerde en verstevigde personenauto's in de Vrije Standaard staan garant voor hoge snelheden. In de Rodeo en Bangerstox rijden vooral auto's die niet meer door de APK kwamen. Opvoeren is verboden, verstevigen ook. Door de toegankelijkheid van deze klassen springen de coureurs niet altijd even zuinig met het materiaal om. Bij de Junioren rijden kinderen van 12 tot en met 18 jaar. Veel inmiddels bekende coureurs zijn hun crosscarrière hier begonnen. In totaal verschijnen naar verwachting zo'n 240 coureurs aan de start.

Je vindt het autocrossterrein aan de Hoofdweg in Eierland. Vanaf de hoge wal rond het circuit heb je als toeschouwer een prachtig uitzicht. Op beide dagen is de start om 12:00 uur. De wedstrijden duren de hele middag. In totaal gaat het om 48 manches. De finales worden zondag verreden. Een toegangskaartje kost op beide dagen €10,-; kinderen tot en met 12 jaar betalen de helft. Voor meer informatie: www.mabclub-texel.nl/autocross.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten