<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo texel0222.nl
Texel Actief

Ronde om Texel én drie feestavonden

Alweer voor de 41ste keer probeert de bemanning van catamarans uit binnen- en buitenland zaterdag 16 juni tijdens de Ronde om Texel zo snel mogelijk rond het eiland te varen.

Zoveel boten als in de hoogtijdagen van het catamaranzeilen zijn het er niet meer. Toch beloopt het aantal deelnemers nog steeds vele honderden. Daarmee doet de Ronde om Texel z'n bijnaam Biggest Catrace in the World eer aan. Het deelnemersveld bestaat uit diverse klassen. Sinds een paar jaar doen ook surfers mee. Zij strijden dit jaar om de open nationale titels op de marathon.

De Ronde is een uitdaging voor alle deelnemers, of ze nu kans op de overwinning maken of niet. Een bijzondere rol speelt vooral de lastige stroming in de zeegaten, het Eierlandsche Gat en het Marsdiep. Waait het dan ook nog hard, of is het juist bijna windstil, dan moeten de zeilers alles op alles zetten om het eiland goed rond te komen.

Ook voor toeschouwers is de Ronde een evenement om naar uit te kijken. Spectaculair is vooral de start, waarbij de zeilers zich vanaf het strand een weg door de branding banen. De start is bij paal 17, het strandslag bij Ecomare, vlakbij De Koog. Hier is ook de finish, waar de deelnemers na hun race als helden worden ontvangen.

De start is in de loop van de ochtend. Het exacte tijdstip wordt al op tijd bekendgemaakt tijdens de briefing voor de deelnemers. Bijzondere plekken om onderweg de race te volgen zijn onder meer het strand bij de vuurtoren, de haven van Oudeschild en de TESO-haven bij 't Horntje.

De zeilronde wordt voorafgegaan door een uitgebreid programma, dat op woensdag al begint met de eerste manches in de strijd om de Texel Dutch Open. Ook donderdag en vrijdag zijn er races en bereiden catamaranzeilers zich met gezamenlijke vaartochtjes naar De Hors en 'om de noord' voor op de grote dag.


In het Sailor's Home zijn drie avonden achtereen optredens van uiteenlopende artiesten. Op donderdag speelt de Texelse coverband Gone to the Beach en op vrijdag is er entertainment van de 3 J's en Sam & the Tubeman. Op zaterdag is er een feestavond met Fantastic 4, met onder anderen oud-Texelaar Kees 'Tesselaar' Klaassen (van de band Flair) en zangeres en actrice Roos van Breukelen, bekend van onder meer de musicals Soldaat van Oranje en Jeans. Fantastic 4 heeft een zeer uitgebreid Top 2000-repertoire. De entree bij alle optredens is gratis.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12496010&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=texel0222.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=179" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten