Afbeelding

De tijd stond stil in het Walvisvaarders Huisje

Algemeen

Opgeklommen van jong matroos tot commandeur op de walvisvaart kocht Klaas Jacobsz. Daalder in 1729 een huis in Den Hoorn. Klaas was op dat moment, zeker voor Texelse begrippen, een welvarend man, die er genoegen in schiep om een interieur bij elkaar te kopen dat paste bij zijn stand.

Het in 1680 gebouwde huis staat er nog steeds en verkeert afgezien van enkele kleine aanpassingen in nog vrijwel authentieke staat. Het is alsof de tijd hier al bijna drie eeuwen heeft stilgestaan. Zo slapen ook de huidige bewoners in bedsteden en zijn er nog veel oude gebruiksvoorwerpen uit voorbije eeuwen te zien. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling over de walvisvaart ingericht. Een deel van de voorwerpen is in bruikleen gegeven door de Oudheidkamer in Den Burg, Kaap Skil in Oudeschild, het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en de Texelse walviskenners Adrie en Ineke Vonk.

Het Walvisvaarders Huisje, zoals het tegenwoordig heet, is de afgelopen anderhalf jaar gerenoveerd en sinds kort weer open voor publiek. Iedere maandag kun je er tussen 14:00 en 17:00 uur terecht. Eens in de veertien dagen is er op dinsdag vanaf 10:30 uur een vertelling met rondleiding (aanmelden via ecomare.nl). Adres: Herenstraat 49. Voor meer informatie: walvisvaardershuisjetexel.nl.

Van onze partners