Ciska Rook en Ina Vader
Ciska Rook en Ina Vader Foto: Zout

Ontdek de Zomer Dubbel Zout expositie op Texel

Algemeen Texel Actueel

Kom deze zomer naar het prachtige eiland Texel en geniet van de Zomer Dubbel Zout expositie, georganiseerd door kunstenaarsvereniging Zout. Van 3 tot en met 28 juni kun je op twee locaties tegelijkertijd genieten van deze unieke tentoonstelling. Het Kunstlokaal en de Hoornder Vermaning verwelkomen in totaal 38 getalenteerde leden van de vereniging, waaronder de kunstenaars Ciska Rook en Ina Vader. Deze twee enthousiaste leden maken deel uit van de organiserende commissie en zijn druk bezig met de voorbereidingen van de tentoonstelling.

Ciska Rook staat bekend om haar prachtige portretten en maritieme schilderijen. Sinds ze op Texel is gaan wonen, is ze al zes jaar lid van Zout. Je kunt haar atelier en galerie vinden op Oost 18. Daarnaast neemt ze deel aan Kunstzomer, een evenement georganiseerd door Texel Cultuureiland. Ina Vader is een beeldhouwer en maakt emaille kunstwerken. Zij is al ruim vijftien jaar lid van Zout en werkt altijd intuïtief, soms geïnspireerd door teksten. Haar atelier en galerie bevinden zich op Warmoesstraat 52, en ze levert werk voor beide locaties van de expositie. Ina heeft zich direct aangemeld voor de inrichting van het Kunstlokaal, terwijl Ciska zich na een dringende oproep van Greet Swabedissen, de secretaris en duizendpoot van de vereniging, heeft aangemeld voor de commissie.

Het Kunstlokaal, gelegen op Paelwerck 9 naast de kinderboerderij in Den Burg, is de vaste plek van Zout. Hoewel het op het eerste gezicht geen typische artistieke locatie lijkt, is het een prachtige lichte ruimte waar de vereniging het hele jaar door exposities en workshops organiseert. De Hoornder Vermaning daarentegen is een meer artistieke locatie. Het is een oud schuilkerkje dat nu dienst doet als toevluchtsoord voor kunstwerken. Je vindt het verscholen achter een poort op Diek 11a. De Vermaning is kleiner en niet geschikt voor grote driedimensionale kunstwerken, omdat er op zondagmiddag ook concerten worden gehouden. Beide locaties zullen tijdens Zomer Dubbel Zout in totaal 28 kunstwerken tentoonstellen.

De openingstijden van de expositie zijn als volgt: het Kunstlokaal is dagelijks geopend van 11.00 tot 16.00 uur, terwijl de Hoornder Vermaning open is van 10.00 tot 18.00 uur. De officiële openingen vinden op twee verschillende dagen plaats. Op vrijdag 2 juni kun je om 17.00 uur de vernissage bijwonen in de Hoornder Vermaning, terwijl op zaterdag 3 juni om 17.00 uur Zomer Dubbel Zout feestelijk wordt geopend in het Kunstlokaal. Beide openingsdagen worden opgeluisterd met een muzikaal intermezzo verzorgd door Hans Hopman.

Naast de expositie biedt Zomer Dubbel Zout ook workshops aan. In het Kunstlokaal kun je op woensdag 7 juni deelnemen aan een keramiekworkshop gegeven door Fransien van der Meer. Op woensdag 14 juni wordt er een schilderworkshop georganiseerd door Greet Swabedissen, waarbij je kleine schilderijen kunt maken. Op woensdag 21 juni kun je onder leiding van Pieternel Geurtz de kunst van het tekenen ontdekken. In de Hoornder Vermaning worden op vrijdag 9 juni en vrijdag 16 juni tekenworkshops gegeven door respectievelijk Pieternel Geurtz en Fransien van der Meer. Op vrijdag 23 juni kun je deelnemen aan een portrettekenworkshop onder leiding van Marleen Bakker, Ciska Rook en Mathilda Witte.

Wil je deelnemen aan een workshop? Meld je dan aan via e-mail naar zouttexel@gmail.com. De kosten voor deelname bedragen € 15 per workshop.

Voor meer informatie over de Zomer Dubbel Zout expositie en de workshops kun je terecht op de website www.zouttexel.nl. Mis deze unieke kans niet om de prachtige kunstwerken van Zout te bewonderen tijdens je bezoek aan Texel deze zomer!

Van onze partners