De Razende Bol met Den Hoorn op de voorgrond.
De Razende Bol met Den Hoorn op de voorgrond. Foto: Richard Dekker

Op een onbewoond eiland...

Algemeen TexelTips

RAZENDE BOL - Wist je dat Texel uit twee eilanden bestaat? Ten zuidwesten van Texel ligt namelijk het eilandje Noorderhaaks, dat bestuurlijk gezien onder de gemeente Texel valt.

Tijdens de overtocht van en naar Texel met de TESO-boot kun je deze zandplaat in de verte zien liggen. Op Texel heeft niemand het overigens over Noorderhaaks, want de eilandbewoners noemen dit hele gebied steevast de ‘Razende Bol’. Formeel is de naam ‘Razende Bol’ de aanduiding van het oostelijke puntje van het eiland, dat iets hoger gelegen is dan de rest van het eiland. Maar het is een kniesoor die daar op let. Het eilandje komt slechts anderhalve meter boven de zeespiegel uit. Met afmetingen van ongeveer 2,6 bij 4 kilometer is het bescheiden van omvang. De omvang en de vorm van het eilandje variëren overigens nogal, omdat de natuurlijke elementen hier vrij spel hebben. 

Door de krachtige stromen vanuit de Noordzee ‘kruipt’ de Razende Bol met een snelheid van ongeveer honderd meter per jaar richting Texel. Wellicht worden de twee eilanden ooit één zoals dat ruim honderd jaar geleden ook gebeurde met het eilandje ‘Onrust’. De zandplaat ‘Onrust’ lag destijds op ongeveer op dezelfde plek als de Razende Bol nu en is op een gegeven moment als het ware versmolten met de zuidpunt van Texel. Regelmatig varen er boten en bootjes met toeristen langs de Razende Bol. 

De zandplaat is namelijk een belangrijk rustgebied voor zeehonden. Vanaf het water heb je hier een prachtig zicht op zeehonden die hier lekker liggen uit te rusten. Soms lijkt het zelfs wel of ze poseren voor de foto! Voor veel zeehonden is het eilandje ook de plek waar ze hun jongen ter wereld brengen. Om de natuur niet te verstoren zijn grote delen van het eiland dan ook niet toegankelijk. Naast zeehonden, is de Razende Bol voor vele andere dieren een toevluchtsoord, zoals aalscholvers, meeuwen, dwergsterns, strandlopers en eidereenden. (Foto: Richard Dekker)

Van onze partners