Afbeelding
Foto: Archeologisch depot Provincie Noord-Holland

Primeur: spectaculaire vondsten Palmhoutwrak

Algemeen Texel Actueel

OUDESCHILD - Museum Kaap Skil is trots: de tentoonstelling met de meest bijzondere vondsten uit het Palmhoutwrak is vanaf nu voor iedereen te zien. 

Het Palmhoutwrak werd in 2014 door Texelse duikers ontdekt op de bodem van de Waddenzee. Ze troffen er exclusieve en unieke objecten in aan. De vondst van een vrijwel puntgave zijden jurk was wereldnieuws. Zeventiende-eeuws textiel is zeldzaam en dat een jurk na vier eeuwen op de zeebodem nog bijna helemaal intact is, mag een klein wonder heten. De Palmhoutwrak-collectie is enorm uitgebreid en zeldzaam luxueus. Van wie het schip en de lading was is niet bekend, maar het moeten rijke en voorname mensen zijn geweest. Het onderzoek naar de vondst en de conservering ervan heeft vele jaren in beslag genomen. Om de gevoelige objecten tentoon te kunnen stellen, moest er bovendien aan heel strikte, uitzonderlijke voorwaarden worden voldaan. De op maat gemaakte, zuurstofvrije vitrines, waarin onder andere de jurk gepresenteerd wordt, zijn uniek. Nergens ter wereld bestaan zulke grote zuurstofvrije vitrines. De tentoonstelling Palmhoutwrak vormt één geheel met de enorme maquette van de Reede van Texel en de nieuwe tentoonstelling Wereldreis, over de wereldwijde handel in de 17e en 18e eeuw en de centrale rol van Texel daarin. 

Vanaf nu is de tentoonstelling Palmhoutwrak geopend voor iedereen. Om meer mensen in de gelegenheid te stellen deze prachtige tentoonstelling snel te komen bekijken, is het museum ook op maandag 14 november geopend. Verder is het museum dagelijks, behalve maandag, open van 10:00 tot 17:00 uur. Museumkaart is geldig. 

Van onze partners