de horsduinen op texel tijdens zonsondergang; walking sanddunes on the island of Texel in the Netherlands during sunset
de horsduinen op texel tijdens zonsondergang; walking sanddunes on the island of Texel in the Netherlands during sunset Foto: Nico van Kappel(c

Ontdek Nationaal Park Duinen van Texel

Algemeen TexelTips

TEXEL - De Duinen van Texel  hebben de officiële status van Nationaal Park. Nederland telt in totaal 20 Nationale Parken, waarvan 17 door de rijksoverheid zijn ingesteld. Allemaal bijzondere gebieden, maar op Texel koesteren we onze prachtige duinen die een totale oppervlakte hebben van ongeveer 43 vierkante kilometer.

Nationaal Park Duinen van Texel strekt zich uit over de gehele westkant van het eiland. Het is het grootste natuurgebied van Texel en is even fraai als afwisselend met onder meer uitgestrekte duinpartijen, natte valleien, kwelders en heidevelden. Binnen het Nationaal Park zijn er grofweg vier gebieden te onderscheiden met elk een eigen uniek karakter. 

Vier unieke duingebieden
In het noorden liggen de eeuwenoude Eierlandse duinen en is erg in trek bij vogelaars vanwege de vele vogels die hier te zien zijn. Even verderop ten zuiden van de Slufter vind je een gevarieerd duingebied met zowel oude als jonge duinen. Tussen De Koog en Den Hoorn bevind zich een gebied van vooral oudere kalkarme duinen en daarmee een prima plek voor prachtige heidevelden. In het zuiden van het eiland tot slot ligt De Hors; hier krijgt de natuur vrij spel waardoor je goed kunt zien hoe jonge duinen worden gevormd. Vanwege de uitgestrektheid van dit gebied kan het zomaar gebeuren dat je je al wandelend helemaal alleen waant op het eiland.

Struinen door de duinen
Wil je meer weten over dit indrukwekkende natuurgebied? Natuurmuseum Ecomare organiseert regelmatig verschillende rondleidingen door de duinen. Check www.ecomare.nl of ga op eigen houtje op avontuur door de duinen. Er zijn vele wandelingen uitgezet. (Foto: Nico van Kappel)

Van onze partners