Het gerenoveerde stuurhuis staat op zijn plek
Het gerenoveerde stuurhuis staat op zijn plek Foto: TESO

Stuurhuis Teso veerboot Schulpengat gerenoveerd bij Flora

Algemeen Texel Actueel

In de bouw van het TESO-tentoonstellingspaviljoen is in de afgelopen week opnieuw een mijlpaal bereikt. De buitenkant van het voormalige stuurhuis van de veerboot Schulpengat is gerenoveerd en in zijn originele staat teruggebracht. Op woensdag werd het stuurhuis geplaatst op zijn definitieve plek, bij Maritiem en Juttersmuseum Flora aan de Californiëweg.

Aan het eind van dit jaar zijn daar de expositieruimte en het stuurhuis te bewonderen. Vanaf de Californiëweg is het stuurhuis goed zichtbaar. Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan het TESO-tentoonstellingspaviljoen. Deze zomer is het stuurhuis al te bezichtigen. Voor de herfstvakantie wordt de expositieruimte op de begane grond geopend. Iedere bezoeker wordt hier ondergedompeld in het heden en verleden van de Texelse veerdienst.

Overgebleven onderdeel

Het stuurhuis bleef in 2019 over van de sloop van de Schulpengat, die daarvoor in november 2018 naar Gent werd gevaren. De rest van de voormalige veerboot werd gerecycled. In 2020 kwam het stuurhuis terug op Texel en werd het naar Flora gebracht. Aanvankelijk leek het een plek bij Museum Kaap Skil te zullen krijgen, maar Stichting Texels Museum zag van die mogelijkheid af. Toch wilden velen het graag voor Texel behouden en daarvoor kwamen verschillende initiatieven naar boven. Uiteindelijk werd Flora door TESO als de meest geschikte plek beschouwd.

Van onze partners