Afbeelding
Foto: Ruud de Kemp

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Duinen van Texel

Algemeen TexelTips

Nationaal Park Duinen van Texel strekt zich uit over de gehele westkant van het eiland. Het is het grootste natuurgebied van Texel en is even fraai als afwisselend met onder meer uitgestrekte duinpartijen, natte valleien, kwelders en heidevelden. 

Binnen het Nationaal Park Duinen van Texel zijn er grofweg vier gebieden te onderscheiden, elk met een eigen uniek karakter. In het noorden liggen de eeuwenoude Eierlandse duinen, die erg in trek zijn bij vogelaars vanwege de enorme hoeveelheid verschillende vogels die hier te zien zijn. Even verderop, ten zuiden van de Slufter, vind je een gevarieerd duingebied met zowel oude als jonge duinen. Tussen De Koog en Den Hoorn bevindt zich een gebied van vooral oudere kalkarme duinen; een prima voedingsbodem voor de vele prachtige heidevelden die hier te zien zijn. In het zuiden van het eiland ligt De Hors; hier krijgt de natuur vrij spel waardoor je goed kunt zien hoe jonge duinen worden gevormd.  

Vanwege de uitgestrektheid van dit bijzondere natuurgebied kan het zomaar gebeuren dat je je tijdens een wandeling helemaal alleen op het eiland waant. Wat hoe druk het ook is op het eiland, in de duinen is altijd wel een rustig plekje te vinden. Wil je meer weten over dit indrukwekkende natuurgebied? Natuurmuseum Ecomare organiseert regelmatig verschillende rondleidingen door de duinen. Check www.ecomare.nl of ga op eigen houtje op avontuur door de duinen. Er zijn vele wandelingen uitgezet.

Foto: Ruud Kemp

Van onze partners