Afbeelding
Foto: Pieter de Vries

Jan Plezier rijdt over eiland een niet te missen ‘Texels genieten’

Algemeen Texel Actief

Even geen verplichtingen, even geen haast, een prachtig uitzicht op plekken waar je niet zomaar komt en een paar uur lekker in de frisse buitenlucht. Het zijn een paar aangename ervaringen tijdens een tocht met de Jan Plezier door de Texelse natuur. Voor wie nu denkt: ‘een tocht met een huifkar is oubollig’, dat is het zeker niet. Het maken van een tocht met een huifkar is echt even een paar uur ontspanning en een prachtige manier om op het gemak de Texelse omgeving te verkennen. 

Getrokken door twee Belgische werkpaarden maakt de Jan Plezier van Pieter en Inke Dros van maandag tot en met zaterdag tochten van 2,5 tot 3 uur over het eiland. De tochten beginnen in De Koog en voeren vervolgens door De Nederlanden, De Muy en De Slufter, drie prachtige natuurgebieden aan de westkant van Texel. 

De rit gaat in De Koog een klein stukje over de openbare weg, maar al snel verlaat koetsier Pieter Dros de openbare weg om De Nederlanden in te gaan. Hier begint het avontuur echt; met de auto kom je hier niet. Terwijl de paarden rustig in hun eigen tempo lopen, vertelt Pieter volop over Texel. Hij is een geboren en getogen Texelaar en kan daardoor uit eigen ervaring veel over het eiland vertellen. 

Van lieverlee wordt De Nederlanden verruild voor De Muy en daarna komt De Slufter in zicht. Interessant om bij voorbaat te weten: De Muy en De Slufter ontstonden beide als buitendijks kweldergebied, nadat in 1630 tussen het oude Texel en het kleine eilandje Eierland (nu het noordelijk deel van Texel) de Zanddijk als verbinding was aangelegd. De Muy werd later succesvol ingepolderd en is nu een zoetwatergebied. De inpoldering van De Slufter mislukte, waardoor het gebied tot de dag van vandaag in open verbinding met de Noordzee is blijven staan en een zoutminnende vegetatie kent. 

Tussen beide gebieden ligt een kleine dijk en het is een belevenis om die met de Jan Plezier te passeren. Midden in De Slufter houdt de Jan Plezier pauze, zodat de gasten wat Texelse lekkernijen kunnen proeven. Die heeft de koetsier altijd bij zich en die smakelijk wel zo lekker in de open natuur met de zee op de achtergrond. Het geheel brengt een natuurlijke rust die helpt om volledig te ontspannen. 

De Jan Plezier is zeer geschikt voor mensen die minder mobiel zijn of in een rolstoel zitten. Het is voor Pieter, Inke en hun medewerkers geen enkel probleem ruimte te scheppen voor rolstoelen. Ze doen het graag. Ze hebben een uitklapbare rijplaat bij zich, zodat mensen in een rolstoel goed aan boord van de huifkar kunnen komen en volop van de Texelse natuur kunnen genieten.

Meer over de Jan Plezier en de mogelijkheden om een rit door de Texelse natuur te maken op https://www.janpleziertexel.nl

Van onze partners